Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, po zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, danas je održana u Prijedoru.

Najveći broj novina koje bi trebalo da donese novi Zakon o srednjem obrazovanju odnosiće se na srednje stručno obrazovanje, navela je Slavica Kuprešanin, predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Slavica Kuprešanin, predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture RS

Ona je naglasila da bi ubuduće, ukoliko zakon bude usvojen, ponovo bila uvedena  velika matura. Omogućilo bi se maloljetnim licima koji se nalaze u kazneno-popravnim domovima da pohađaju nastavu, a uvelo bi se i vanredno pohađanje srednje škole za lica mlađa od 17 godina.

Prema Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju, mnogo više pažnje trebalo bi posvetiti praktičnoj nastavi u smislu samog izvođenja prakse kod poslodavca.

Mišo Reljić

Mišo Reljić iz Agencije za ekonomski razvoj Prijedora “PREDA” rekao je da je beskorisno obrazovati mlade ljude za biro za zapošljavanje, zbog čega treba stvoriti zakonske pretpostavke kako bi se usaglasile potrebe privrede i mogućnosti obrazovnih procesa.

On je dodao da je značajno porastao interes djece za smjerove koji za potrebe praktične nastave imaju opremljene kabinete.

P.Š.

izvor: Giga

PrethodniKARATE „ŠODAN KUPU 2017“: PEHAR BIŠĆANIMA, POHVALE „ŠODANU“ (FOTO i VIDEO)
SlijedećiOBILJEŽEN EVROPSKI DAN JEZIKA (FOTO i VIDEO)