Ove subote, 22. avgusta, biće održan 15. po redu Blanik kup. Riječ je o jedinstvenom takmičenju u državi, u kojem se piloti takmiče u preciznom slijetanju jedrilicom.

Sve ove godine Blanik kup uspješno organizuje Aeroklub “Prijedor”, uz podršku Grada Prijedora i Vlade Republike Srpske, kaže sportski direktor Kupa Ljubiša Aramanda. Bez ove pomoći, dodaje, teško bi mogli, jer je u pitanju zahtjevno takmičenje za koje su potrebna odobrenja Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, MUP-a RS i brojnih drugih institucija i organizacija.

Pored domaćih pilota, očekuju se i jedriličari iz Srbije,Crne  Gore i Hrvatske. Problem postoji jedino sa takmičarima iz Slovenije i Sjeverne Makedonije, koji zbog edpidemiološke situacije pri povratku u matične zemlje moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

– Očekujemo do 35 takmičara.  Ovo je inače jako skup sport. Nije lako doći do dozvole za pilota. Veći dio nas školovanje za pilota završilo je u Jugoslaviji, kad su bili povoljniji uslovi. Ali nadamo se da će biti više razumijevanja u narednom periodu. Jer ovo je aerodom koji ima najviše vazduhoplovnih sredstava u BiH, i koji ima jaku tradiciju – kaže Aramanda.

Takmičenje je jedinstveno u državi, iako je bilo pokušaja da se jedriličarska takmičenja održavaju na drugim mjestima, ali jedino se u Prijedoru uspjelo zadržati.

-Prevashodno zahvaljujući ljudima. Jer imamo najviše jedriličara u BiH. A takmičenje se ne može održati bez minimum deset jedriličara i bar dva do tri nastavnika jedriličarstva. Aeroklub “Prijedor” to ima, i može biti organizator ovakvog takmičenja. A drugi klubovi mogu da dođu da se takmiče kod nas – navodi Aramanda.

Bezbjednost je na prvom mjestu, tako da će u jedrilici pored takmičara biti iskusni nastavnici letenja.

Otvaranje Kupa zakazano je za  je u 11 časova na aerodromu “Urije”, a porglašenje pobjednika i zatvaranje takmičenja u 18 časova.  

Što se tiče budućnosti ovog sporta,  u Aeroklubu “Prijedor” u narednim danima čekaju sertifikaciju škole jedriličarstva, u koju bi narednog mjececa trebalo da se upiše devet polaznika .

Z.J.