Treću godinu za redom planina Kozara biće domaćin  sportske manifestacije “Kozara Ultra Trail“, koja će se održati u subotu, 1. avgusta. Takmičari će snage odmjeriti u tri trke na stazama dužine 10, 25 i 45 kilometara.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije, izostaće „ultra trail“ trka duga 110  kilometara, budući da  neće doći brojni takmičari iz inostranstva, a broj domaćih trkača u ovoj disciplini nije dovoljan za regularno održavanje trke, pojasnila je Nevena Stojaković, predsjednik Udruženja građana „Kozara Ultra Trail“ koje organizuje ovu manifestaciju.

– Tako da najdužu trku pomjeramo za 2021. godinu, kad očekujemo bolju situaciju. Da nam takmičari dođu kad sve bude sigurnije i bezbjednije. Ali to nije bio razlog da ne organizujemo manifestaciju. Imaćemo divan maraton i  polumaraton,  kao i trku na 10 kilometara za one koji su početnici u ovoj vrsti trčanja – kaže Stojakovićeva.

Bez obzira na to, takmičenje će opravdati međunarodni karakter, jer su pored atletičara iz BiH učešće najavili i takmičari iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Švicarske i Ukrajine. Ono što je novina je to da će u sklopu manifestacije biti održano i Prvo otvoreno prvenstvo  Republike Srpske u planinskom trčanju.

  Finansijsku podršku „Kozrar Ultra Trail-u“ pruža Grad Prijedor, rekao je šef  Odsjeka za sport, kulturu, omladinu i porodicu Dragan Vučenović.

– Grad Prijedor je finasijski i organizaciono podržao manifetaciju, i očekujemo da će ispuniti očekivanja, kako je bilo i prethodne dvije godine. Grad Prepoznaje značaj ovakvih takmičenja, i u skladu sa mogućnostima, daje podršku razvoju sporta u Prijedoru – naveo je Vučenović.

Održavanje ovakve manifestacije dobar je znak, jer se uprkos cijeloj situaciji kada se sve otkazuje, na krajiškoj ljepotici ipak nešto dešava, smatra direktor Nacionalnog parka „Kozara“ Dragan Romčević.

– Drago nam je što se „Kozara Ultra Trail“ održava, s obzirom na cjelokupno stanje. Zbog prirode manifestacije neče biti većčeg okupljanja na jednom mjestu, tako da je to izvodljivo. Drago nma je da se ovo održava u Nacionalnom parku, i nastojaćemo da ispoštujemo bar dio planiranog za ovu godinu imajući u vidu kompletnu situaciju – rekao je Romčević.

Pored navedernih trka biće održana i trka za djecu uzrasta od pet do 12 godina. Strat glavne trke zakazan je u subotu u 8.00 časova, na platou Mrakovice.

Z.J.