U subotu premijera “Kolubarske bitke” (video)

Predstava “Kolubarska bitka” imaće svoju premijeru u subotu, 6. oktobra u Pozorištu Prijedor. Riječ je o autorskom projektu Aleksandra Dunđerovića, rađenom po scenariju Borislava Mihajlovića Mihiza, koji je zasnovan na romanu Dobrice Ćosića “Vreme smrti”. Riječ je o kolektivnom projektu koje je iznijelo Prijedorsko pozorište, a u kojem su učetvovala pozorišta iz Banja Luke, Beograda, pozorišni radnici iz Zagreba i Beograda, ali i Velika Britanije, budući da Dunđerović predaje na Kraljevskoj akademiji za pozorište u Birmingemu.

– Ovo je značajan projekat jer se uklapa u ono što se dešava u cijeloj Evropi, a to je proslava sto godina od kraja Velikog rata. Pogotovo je bitno za nas, jer je “Vreme smrti” veliki nacionalni tekst. On je bitan u ovom momentu jer odražava jedan vijek protoka vremena od svega onoga što se desilo na ovom podučju u našem narodu –  rekao je Dunđerović.

Ulogu vojvode Živojina Mišića na sceni će da oživi glumac Narodnog pozorišta RS Goran Jokić, koji je rekao da je zadovoljstvo igrati lik jednog od najvećih vojskovođa u istoriji, ali u isto vrijeme i naporno jer je iziskivalo mnogo istraživanja i pripreme. U ovoj predstavi daće se jedan intimniji pogled na  ličnosti  koje su obilježile  taj teški preiod za naš narod, naveo je Jokić.

– Stavili smo akcenat na intimnije priče između likova. Dopisali smo nekoliko likova koji nisu bili u originalnoj dramatizaciji, a koji postoje u istorijskim spisima i romanu Dobrice Ćosića, tako da je to jedno sasvim novo viđenje Kolubarske bitke i svega onoga što se dešavalo našem narodu tih nesretnih dana – kazao je Jokić.

Igrati velike istorijske likove nije lako, ali je to možda i najveća čast za jednog glumca, smatra Mirela Predojević, koja će u ovoj predstavi, između ostalih, tumačiti i lik srpske heroine  Milunke Savić.

– U prvobitnoj verziji taj lik nije postojao, ali smo zajedno sa rediteljem odlučili da se raspiše lik Milunke Savić, heroine koja je imala više od 12 ordena, devet rana i koja je tokom cijele godine ratovanja krila da je žena – izjavila je Predojevićeva.

Premijera “Kolubarske bitke” zakazana je ove subote u 20 časova, a predstave će se igrati i u Beogradskom dramskom pozorištu 11. novembra, u okviru obilježavanja kraja Prvog svjetskog rata. Biće ovo i prilika da se na djelu prikaže novi tonski i svjetlsoni park koji je Prijedorsko pozorište nabavilo uz pomoć grada Prijedora.

Z.J.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!