Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov pozvao je lokalne zajednice u Republici Srpskoj da se do 15. februara prijave za ovogodišnji projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.
On kaže da su se do sada za ovaj 9. projekat Odbora, prijavile lokalne zajednice Istočno Novo Sarajevo, Prijedor, Gradiška, Čelinac i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ “Prosvjeta” iz Brčkog.

Arlov je Srni rekao da su od prijavljenih dobili dopise da će preko svojih osnovnih škola i članova udruženja prihvatiti po 50 gostiju ili po jedan autobus sa 46 djece i četiri prosvjetna radnika.

On je naveo da je planirano da se projekat realizuje od 19. do 26. juna, uz poštovanje svih mjera.

Prema njegovim riječima, punu podršku ovom projektu na nedavno održanom sastanku dala je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

“Ona je istakla da ovaj značajan projekat, koji je jedinstven u regionu, treba da se nastavi, te izrazila uvjerenje da će nam situacija to dozvoliti, da ćemo do tada izaći iz ove pošasti pandemije virusa korona”, kaže Arlov.

Arlov je rekao da je rezervni termin od 21. do 28. avgusta, ali da vjeruje da će uspjeti da realizuju projekat u junu, poštujući sve mjere ako ih tada bude bilo.

On je zahvalio lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj koje su u ovako složenoj situaciji, u vrijeme pandemije, prihvatile ovaj veliki i značajan projekat, posebno za djecu sa Kosova i Metohije, koja nemaju priliku da odu sa Kosmeta.

Arlov je podsjetio da je u proteklih osam projekata sa Kosova i Metohije u Republici Srpskoj u 28 lokalnih zajednica kod svojih vršnjaka po sedam dana boravilo oko 4.500 djece u pratnji oko 400 prosvjetnih radnika.

On pozvao sve ljude dobre volje da pomognu i izgradnju Dnevnog centra “Podrži me – 9.januar” u Kosovskoj Mitrovici za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Prema njegovim riječima, određeni broj djece sa poteškoćama u razvoju sa Kosmeta će u pratnji roditelja iz Udruženja roditelja “Podrži me” Kosovska Mitrovica takođe učestvovati u velikom projektu i već četvrti put biti gosti Odbora i javne ustanove “Sunce” iz Prijedora.

On je podsjetio da je za završetak izgradnje Dnevnog centra, veličine 714 metara kvadratnih, ukupne vrijednosti oko 280.000 evra, potrebno još 45.000 evra.

“Dolazak djece u Srpsku i gradnja centra veliki su humani projekti Odbora i mnogo govore o tome kolika je podrška Republike Srpske Kosovu i Metohiji”, kaže Arlov. 

SRNA