U Opštoj bolnici  „Dr Mladen Stojanović“  u Prijedoru počeo je ciklus besplatne škole za trudnice, a sve to sa ciljem da se kroz teoretski i praktični dio upoznaju sa svim fazama koje ih očekuju u procesu porođaja. Korisne savjete i svoje znanje pružiće im Vlatka Bojanić, edukator psihofizičke pripreme u školi za trudnice „Radosnica“ iz Banjaluke.
– Mi ćemo ovdje učiti kako se trudnica priprema za sam porođaj, kako predisati kontrakcije kroz sva porođajna doba i usavršićemo tehniku napinjanja sve sa ciljem da beba što lakše dođe u spoljašnju sredinu, da se majka što brže i lakše porodi. U samoj psihofizičkoj pripreme mi zagovaramo četiri vrste vježbanja to su vježbe mobilnosti karlice, vježbe poboljšanja cirkulacije, vježbe relaksacije, te vježbe disanja. Takođe imamo i segmente vježbe snage, odnosno kombinaciju elemenata fitnesa, joge i pilatesa koje prate tri tehnike disanja i tehnika napinjanja – rekla je Bojanićeva
 Pored fizičke obuke trudnice će imati priliku da dobiju odgovore od zdravstvenih radnika iz Opšte bolnice, prije svega od ginekologa, babica i pedijatra. Trenutno škola broji preko 25 trudnica, te im je drago što se ova vrsta edukacije održava i u našem gradu, rekla je jedan od polaznica.

– Krenula sam u školu za trudnice protekle sedmice. Mislim da je je ovo od velike koristi za sve trudnice u našem gradu i nadam se da će se prijaviti još veći broj trudnica – kaže Borjana Kurtović Stevanić

Ciklus škole za trudnice traje do kraja oktobra, te se sve trudnice mogu pridružiti ovim pripremama utorkom od 13 :30 časova.

V.R.

PrethodniOBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU
SlijedećiPRAVAC U PRIJEDORSKU “BERBERNICU”: MUŠKARCI ZNAJU ZAŠTO