5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

U TOKU UPIS ZA PRIPREMNU NASTAVU ZA BUDUĆE PRVAČIĆE

Najnovije vijesti

U toku je prijavljivanje za program za pripremu djece u godini pred polazak u školu. Dječiji vrtić “Radost” prijave će primati do 20. novembra. U ovoj predškolskoj ustanovi pojašnjavaju zbog čega je ovaj program važan za djecu koja treba da krenu u školu i njihove roditelje.

“Program je predviđen za svu djecu koja ove godine, odnosno naredne kalendarske godine polaze u školu i koja nisu obuhvaćena nekim programom institucionalnog vaspitanja, koja nisu u ovom trenutku u vrtiću. Cilj je dati mogućnost svoj djeci predškolskog uzrasta da prođu jedan program socijalizacije, da prođu jedan program podrške porodici. Takođe, psihofizičkog, intelektualnog govornog razvoja, da bi mogla da budu usklađena sva djeca kada krenu u školu”, naglašava Gordana Lovrić, pomoćnik direktora Dječijeg vrtića “Radost”.

Pripremnu nastavu za mališane koji nisu išli u predškolske ustanove organizuju i osnovne škole. Osnovna škola “Desanka Maksimović” program za pripremu djece u godini pred polazak u školu organizuje u Područnom odjeljenju u Donjim Garevcima.“U Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” to je organizovano u Područnom odjeljenju Donji Garevci s obzirom da su naši učenici iz ovog mjesta udaljeni nekih sedam kilometara od predškolske ustanove u gradu i zbog tog razloga mi idemo u organizaciju pripreme za djecu u godini pred polazak u školu”, kaže direktor škole Zdravko Budimir.  

U Dječijem vrtiću “Radost” ističu da se prijave za program za pripremu djece u godini pred polazak u školu vrše u centralnom objektu  u Ulici Vuka Karadžića i da je neophodno donijeti rodni list djeteta. Iz ove predškolske ustanove i pojašnjenje ima li ograničenja broja mališana. “Nemamo ograničenje. Prethodne godine su bile dvije vaspitne grupe. Bila je jedna u vrtiću “Đurđevak” na Urijama, jedna u centralnom objektu. Raspoređuju se djeca onako kako se raspoređuju u centralnom programu, znači prema adresi stanovanja, da je roditeljima lakše da djecu dovode.  Od broja prijavljenih zavisi koliko će biti grupa”, ističe Lovrićeva.

Program za pripremu djece u godini pred polazak u školu trajaće od 1. marta do 30. maja 2024. godine. Pripremna nastava će se, u trajanju od tri sata, izvoditi radnim danima, a  troškove će, u saradnji sa lokalnom zajednicom, pokrivati Ministarstvo prosvjete i kulture Repubolike Srpske. 

Z. S.