18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

U TOMAŠIČKIM JEZERIMA IMA DOVOLJNO VODE (video)

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković danas je obišao radove na istražnoj bušotini bunara u Tomašici. Riječ je o projektu snabdijevanja vodom iz vodovodnog sistema Tomašička jezera. Prema preliminarnim rezultatima, vode ima dovoljno za snabdijevanje nekoliko hiljada domaćinstava u selima Tomašica, Busnovi, Rakelići, Saničani, Gomjenica, Rasavci, Ništavci i Zecovi. Potvrdio je ovo direktor prijedorskog “Vodovoda” Vlado Reljić.

– Trebalo bi da ukomponujemo ovaj bunar, pumpnu stanicu i dovođenje električne energije. Potreno je razmišljati o tome kako doći do glavnog projekta vodovoda, distributivne mreže i kućnih priključaka za sva ova naselja i potrošače – dodao on.

Dosadašnje analize pokazale su da se iz ovih bunara može zahvatiti oko 10 litara vode u sekundi, tvrdi Vaso Novaković iz Instituta za primjenjenu geologiju i vodoinženjerstvo. Kako kaže, u istraživanju su korištene najsavremenije metode.

– Ukupne rezerve ovog izvorišta iznose preko 60 litara u sekundi, tako da ovdje može da se otvori vrlo ozbiljno izvorište za vodosnabdijevanje jednog dijela grada – rekao je Novaković.

Radove je obišao gradonačlenik Milenko Đaković koji smatra da je ovaj projekat od velikog značaja za grad. U narednom periodu slijedi analiza kvaliteta vode.

– Rađene su početne analize, ali ne u punom kapacitetu. One govore da je voda dobra za piće, tako da kada završimo ova istraživanja, imaćemo kompletan odgovor u vezi sa izgradnjom vodovoda Tomašička jezera – istakao je Đaković.

Ovim projektom biće riješen problem vodosnabdijevanja u gotovo cijelom gradu, potvrdili su iz “Vodovoda”.

B. D.