U Prijedoru je počeo dvodnevni seminar koji, u sklopu svjetske kampanje “16 dana aktivizma”, organizuje Psihološko savjetovalište “Psiholuminis” u saradnji sa Centrom za mlade “KVART”. Seminar na temu “SPECIFIČNOSTI U TERAPIJSKOM RADU SA ŽRTVAMA SEKSUALNOG NASILJA”, namijenjen je psiholozima, pedagozima, socijalnim radnicima, psihijatrima, ljekarima i svima onima koji direktno ili indirektno rade sa žrtvama seksualnog nasilja. Govora je bilo i o žrtvama seksualnog zlostavljanja u proteklom ratu, porodičnom te sajber nasilju kome su naročito izložena djeca školskog uzrasta.

– Cilj nam je da senzibiliziramo učesnike seminara i cjelokupnu javnost da prepoznaju rodno zasnovano nasilje u samom začetku: od neprimjerenih izjava, komentara, šala, degradacija na osnovu rodne pripadnosti do nekih ekstremnih oblika nasilja – rekla je jedna od predavača, psiholog Dijana Đurić.

Maja Zorić, izvršni direktor Psihološkog savjetovališta “Psiholuminis” iz Prijedora, pojasnila je kako je došlo do ideje da organizuju seminar u saradnji sa Centrom za mlade “KVART”.

– U sklopu svjetske kampanje “16 dana aktivizma” prepoznali smo da bi bilo potrebno organizovati stručni seminar za kolege iz različitih institucija i pomažućih oblasti, vezano za ovu temu. Seksualno nasilje je i te kako prisutno. Potrebna nam je dodatna edukacija o tome, kao i o radu sa žrtvama – smatra Zorićeva.

Seminar će biti nastavljen sutra, a među predavačima su Amela Bašić, direktorica Sigurne kuće iz Banjaluke, psihijatrica Jadranka Stanković iz Prijedora te socijalna radnica Dajana Stupar iz prijedorskog Centra za socijalni rad.

D. S.

PrethodniLjubija – verbalni sukob punca i zeta završio ubistvom u pokušaju
SlijedećiSELMI BUDIMLIĆ BRONZA NA „NOVEMBARSKOM KAMPU FIZIKE“