U ZAČETKU PREPOZNATI RODNO ZASNOVANO NASILJE

U Prijedoru je počeo dvodnevni seminar koji, u sklopu svjetske kampanje “16 dana aktivizma”, organizuje Psihološko savjetovalište “Psiholuminis” u saradnji sa Centrom za mlade “KVART”. Seminar na temu “SPECIFIČNOSTI U TERAPIJSKOM RADU SA ŽRTVAMA SEKSUALNOG NASILJA”, namijenjen je psiholozima, pedagozima, socijalnim radnicima, psihijatrima, ljekarima i svima onima koji direktno ili indirektno rade sa žrtvama seksualnog nasilja. Govora je bilo i o žrtvama seksualnog zlostavljanja u proteklom ratu, porodičnom te sajber nasilju kome su naročito izložena djeca školskog uzrasta.

– Cilj nam je da senzibiliziramo učesnike seminara i cjelokupnu javnost da prepoznaju rodno zasnovano nasilje u samom začetku: od neprimjerenih izjava, komentara, šala, degradacija na osnovu rodne pripadnosti do nekih ekstremnih oblika nasilja – rekla je jedna od predavača, psiholog Dijana Đurić.

Maja Zorić, izvršni direktor Psihološkog savjetovališta “Psiholuminis” iz Prijedora, pojasnila je kako je došlo do ideje da organizuju seminar u saradnji sa Centrom za mlade “KVART”.

– U sklopu svjetske kampanje “16 dana aktivizma” prepoznali smo da bi bilo potrebno organizovati stručni seminar za kolege iz različitih institucija i pomažućih oblasti, vezano za ovu temu. Seksualno nasilje je i te kako prisutno. Potrebna nam je dodatna edukacija o tome, kao i o radu sa žrtvama – smatra Zorićeva.

Seminar će biti nastavljen sutra, a među predavačima su Amela Bašić, direktorica Sigurne kuće iz Banjaluke, psihijatrica Jadranka Stanković iz Prijedora te socijalna radnica Dajana Stupar iz prijedorskog Centra za socijalni rad.

D. S.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!