Zelena površina iza “C” zgrada na Pećanima već godinama je rezervisana za bašte. Mještani ovog naselja sade povrće za svoje potrebe. Ovih dana ubiru prve plodove svoga rada. Kažu, nema boljeg od domaćeg!

Vrijedne baštovane i danas smo zatekli u poslu. Ljubica Marković već 10 godina na ovom mjestu sadi baštu. – Posijala sam krompir, paprike, luk, malo kukuruza, tikvica, graha… Ma svega, pomalo. U penziji smo i ja i muž. On je imao moždani udar i nije dobro, ja imam dijabetes i da vam kažem, ovo mi je sva razonoda. Izađem ovdje da se odmorim od svega – kaže nam Ljubica.

I Gordana Kobas na svojoj parceli gaji razno povrće. Kaže, nakon kiše u bašti ima više posla. Ali, sve se stigne. – Radimo i družimo se. Kada odradimo posao u bašti, malo sjednemo i popričamo. Ja uglavnom kada stignem idem u baštu, jer mi je tu blizu – priča nam Gordana.

Koliko se bašti posvetiš, toliko ćeš i plodova ubrati, poručuju supružnici Radojka i Mile Drinić. I kod njih je sve “pod špagu”. Biće, kažu i za njih i za ostatak porodice.

– Svega ima, samo paprike ove godine loše napreduju. Moguće da im vrijeme ne pogoduje. Ostalo sve dobro napreduje. Muž i ja to obrađujemo, pomognu nam i djeca. Zadovoljni smo – kaže Radojka. – Ne možemo sjediti u kući, pa nam ovo dobro dođe. Ujutro doručkujemo, izađemo ovdje i nađemo sebi posla. Nas dvoje zajedno, pa polako… Ja sam inače sa sela, pa volim boraviti napolju, za mene je stan ubistvo – dodaje Mile.

Malo se kopa, malo se druži. I tako brže prođe vrijeme, kažu naši sagovornici. Poručuju i mlađim komšijama da im se pridruže!

M.Šodić