UBLAŽITI KRITERIJE ZA AMBULANTE U RURALNIM PODRUČJIMA – Kozarski Vjesnik – Radio televizija Prijedor
Home Vijesti UBLAŽITI KRITERIJE ZA AMBULANTE U RURALNIM PODRUČJIMA

UBLAŽITI KRITERIJE ZA AMBULANTE U RURALNIM PODRUČJIMA

0

Sa 42 tima porodične medicine, prijedorski Dom zdravlja pruža primarnu zdravstvenu zaštitu stanovništvu na teritoriji cijelog grada. Nisu izostavljena ni ruralna područja, u kojima se nalazi deset ambulanti Doma zdravlja.

dr Slavica Popović, direktor Doma zdravlja

– Svi građani imaju obezbijeđenu primarnu zdravstvenu zaštitu pod jednakim uslovima i jednako opremljenim ambulantama, bez obzira da li te usluge dobijaju u samom centru grada ili ne periferiji. Naše ambulante su jednako opremljene i pružaju isti nivo usluga – kaže dr Slavica Popović, direktor ove zdravstvene ustanove, i dodaje da većina ambulanti raspolaže laboratorijom i apotekarskim uslugama.

Ona navodi da ima mjesta za unapređenje sistema porodične medicine. Naime, jedan tim porodične medicine dolazi na 2.000 osiguranih lica. Timove koji ispunjavaju ovaj standard finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS, a timove koji se ne uklapaju u to  finansira Dom zdravlja.

– Za samu centralnu zgradu Doma zdravlja i zgradu Stomatologije, to se može prihvatiti. Međutim, ruralne sredine i timovi koji u njima rade dovode se u veliki problem. Na primjer, imamo Bistricu i Lamovitu, to su dvije ambulante koje pokriva jedan tim porodične medicine, a oko 1.700 je registrovanih osiguranika.

Nemamo mogućnost da doktora rasporedimo na još jedno mjesto. Slično je i u Hambarinama, Ćeli, Rakelićima, sve su to ambulante koje imaju daleko manji broj registrovanih pacijenata u odnosu na predviđeni normativ. Mi to pokušavamo u hodu prevazići tako što jedan doktor pokriva i Ćelu i Rakeliće, što je jako naporno za jednog ljekara i prateće osoblje – navodi dr Popović.

Trenutni sistem ne uzima previše u obzir to da ljekar ili medicinska sestra mogu da se razbole ili uzmu godišnji odmor. Kako kaže Popovićeva, jako je teško postići da sa tako visokim brojem pacijenata funkcionišu zamjenski timovi. Takođe, tu je pitanje strukture stanovništva, jer različite kategorije imaju različite potrebe za zdravstvenom zaštitom. Ona je dodala da bi standard za ruralne krajeve trebalo smanjiti bar na 1.800 pacijenata. Tako bi se dobio optimalan broj timova i stanovništvo bi imalo adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Z.J.

NO COMMENTS

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!
Exit mobile version