Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas da uvođenjem nastave na daljinu za srednjoškolce, koja će početi u ponedjeljak, 23. marta, žele da omoguće učenicima da stiču znanje i kada su škole zatvorene.

“Ne želimo da gubimo vrijeme, a ovim želimo da omogućimo učenicima da stiču znanja. Ovaj oblik nastave je definisan zakonom i ovaj vid učenja će biti valorizovan”, rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da u ponedjeljak počinje onlajn nastava i za učenike muzičkih škola i škola za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Prema njenim riječima, za razliku od osnovnih škola, koji nastavu prate putem Radio-televizije Republike Srpske, nastava za srednjoškolce će biti izvođena posredstvom interneta.

“Od direktora škola smo dobili modele izvođenja nastave. Važno je da učenici zadatke urade kod kuće, dobiju povratne informacije, te da imaju mogućnost da pitaju one koji su uključeni u ovaj proces”, kaže Trivićeva.

Ona je podsjetila da Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod u saradnji sa Radio-televizijom Republike Srpske realizuju nastavu na daljinu za učenike osnovne škole koja je počela u utorak, 17. marta.

“Ona se pokazala kao izuzetno korisna. Važno je da su nastavnici, učitelji, djeca i njihovi roditelji ozbiljno shvatili ovakav oblik odvijanja nastave i da uspijevaju da rješavaju sve postavljene zadatke. Na ovaj način smo omogućili djeci da stiču znanja i da rade intenzivno sa učiteljima i nastavnicima”, istakla je Trivićeva.

Ona je najavila da će od iduće sedmice biti uključena i nastava iz muzičkog, likovnog i fizičkog i vaspitanja čime će biti obuhvaćena kompletna razredna nastava.

“Ovim je potvrđen značaj upotrebe novih tehnologija u obrazovnom sistemu na čemu redovno radi Ministarstvo prosvjete i kulture. Važno je da su svi to prihvatili i da imaju dovoljno znanja da primijene nove tehnologije u sticanju znanja”, rekla je Trivićeva.

Ona je odbacila spekulacije da đaci neće završiti školsku godinu i da će ona biti poništena.

“To nije tačno. Školska godina će biti završena, a zakon omogućava da đaci nakon sticanja znanja putem nastave na daljinu imaju mogućnost polaganja razrednih ispita na kraju godine, što će rezultirati završetkom školske godine. Đaci neće izgubiti školsku godinu”, naglasila je Trivićeva.

Ona je upozorila one koji to na svoj način interpretiraju da im, u skladu sa odlukom Vlade, za širenje netačnih informacije mogu biti izrečene novčane kazne.

SRNA

PrethodniU RS NEMA NOVOZARAŽENIH, SVI PACIJENTI STABILNO
SlijedećiOBAVEZE IZ BUDŽETA BIĆE REDOVNO ISPLAĆIVANE