Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

(VIDEO) UČENICI  MEDICINSKE ŠKOLE I CENTRA “SUNCE” OBILJEŽILI DAN OSOBA SA SINDROMOM DAUN

NAJNOVIJE VIJESTI

Štićenici JU Centar “Sunce” danas su ugostili učenike “Srednjoškolskog centra” Prijedor, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom. Svaka ličnost djeteta je drugačija pa je tako i sa osobama sa Daunovim sindromom. Druželjubivi su i socijalizacija im mnogo znači.
U posjetu su došli učenici prvog  i trećeg razreda Medicinske škole.
“Danas smo ovdje došli zajedno sa našim prvačićima, da pružimo podršku drugarima iz Centra “Sunce”. Pripremili smo im poklone, prirodne sapune i labela. Takođe smo odvojili  i određenu svotu novca iz našeg budžeta i kupili im sitnice i slatkiše.”, rekla je učenica trećeg razreda Tamara Mršić.
Javnu ustanovu  Centar “Sunce”, trenutno pohađa  šest učenika kojima je dijagnostikovan Daunov sindrom.

Direktorica  Centra “Sunce” zahvalila je  na posjeti  i naglasila važnost druženja štićenika Centra “Sunce” sa vršnjacima.
“Nama je značajan socijalni moment, jer je to primjer inkluzije u praksi i jedan vid druženja i upoznavanja sa našim učenicima. Treba da pokažemo, iako smo različiti, da smo svi isti i da jednako osjećamo, a emocije su te koje pokreću svijet, kako  naše učenike, tako i sve nas”, navela je Slađana Radaković.
Direktorica “Srednjoškolskog centra” Prijedor posebno se zahvalila profesoricama Sanji Ivanović, Snježani Čeko  i Mariji Pejić koje su ovu ideju sprovele u djelo.
” Djeca su pripremila simbolične poklončiće i slatkiše za djecu, da se malo druže i naravno da se upoznaju sa radom  ove ustanove. Trebamo djecu učiti  saosjećajnosti i empatiji.”, rekla je Bojana Vučenović, direktor JU “Srednjoškolski centar” Prijedor.
Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom obilježava se u svijetu 21. marta, kako bi se podigla svijest o ovoj genetskoj različitosti i njenom utjecaju na živote ljudi koji se s njom susreću.

Renata Š. Novaković