Prema kalendaru zdravlja 16. oktobar se obilježava kao Svjetski dan zdrave hrane. Promociju zdravog načina života organizovali su učenici Osnovne škole „Branko Ćopić“. Oni su kroz recitacije, igru i pjesmu, dočarali značaj konzumiranja zdrave hrane sa ciljem da mlađe učenike zaintresuju i objasne šta je pravilna ishrana.

Svjetski dan zdrave hrane u ovoj školi obilježava se već nekoliko godina. Jedan od koordinatora priredbe, učiteljica Vera Polovina ističe da učenici za užinu češće u školi konzumiraju nezdrave namirnice. Smatra da je potrebno podići svijest o značaju zdrave ishrane kod djece.- Ja mislim da se danas učenici ne hrane zdravo. Najviše konzumiraju čipseve, smokije, sokove, a rijetko donose u školu za užinu zdravu hranu. Inače u ovoj priredbi je učestvovalo oko stotinjak učenika nižih razreda, od prvog do petog zajedno sa svojim učiteljicama kroz razne sekcije, ritmičku, mažoret, hor, dramsku, dok su učenici literarne, likovne i modelarske sekcije izlagali svoje radove na panoima – rekla je Polovina

Osnovni cilj obilježavanja ovog dana je promocija zdravih životnih navika, zdrave, raznovrsne i pravilne ishrane koja je najbitnija za zdravlje učenika jer zdravlje na usta ulazi.

Violeta Repajić

PrethodniDivlje svinje u Jelićkoj uništile kukuruz
SlijedećiVRŠNJAČKO NASILJE NIJE TABU TEMA