16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 8 Juna, 2023

Učenjem na daljinu znanje postalo važnije od ocjena

Najnovije vijesti

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je nastava na daljinu pomjerila fokus sa učenja za ocjenu na učenje radi znanja, te je izrazila uvjerenje da će stečena iskustva na ovaj način pomoći da mnogo brže bude unaprijeđen obrazovni sistem Srpske.

Trivićeva je dodala da će nastava u ovoj školskoj godini trajati do polovine juna, odnosno do polovine maja za maturante.

“Veoma smo zadovoljni načinom na koji se odvija nastava na daljinu i očekujem veoma dobre rezultate”, istakla je Trivićeva za “Glas Srpske”.

Govoreći o načinu ocjenjivanja osnovaca i srednjoškolaca u Srpskoj, Trivićeva je podsjetila da je Vlada Srpske juče usvojila Uputstvo o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika prilikom izvođenja nastave na daljinu, istakavši da će se to obavljati na osnovu dobijenih zadataka koje učenik radi i dostavlja nastavniku, a zaključna ocjena izvodiće se na osnovu rada učenika tokom cijele školske godine.

“Gledaće se zaključne ocjene u prvom polugodištu, ocjene koje je učenik stekao do prelaska na nastavu na daljinu i postignuća i odnos učenika prema radu tokom nastave na daljinu”, rekla je Trivićeva.

On je ukazala da će razredni ispit moći da polažu učenici koji nisu zadovoljni zaključnom ocjenom.

“Naša namjera je da svima olakšamo ovaj proces jer smo u potpunosti svjesni da učenici i nastavnici ne rade u svom prirodnom okruženju. Želimo da pomognemo da svi učenici uspješno završe ovu školsku godinu i da sačuvamo njihovo zdravlje u ovim okolnostima”, rekla je Trivićeva.

On je istakla da očekuje veoma dobre rezultate, te navodi da učenik tokom nastave na daljinu ima veću ulogu i odgovornost za učenje, a najvažnija je njegova angažovanost prilikom interaktivnosti sa nastavnicima i odgovaranje na postavljene zadatke.

Prema njenim riječima, nastavnici mnogo vremena i truda ulažu u pripreme svojih prezentacija i onima koji su stali pred kamere nije bilo nimalo lako zamijeniti učionicu televizijskim studijom.

“Mnogi profesori srednjih škola imaju svoje `Jutjub` kanale. Zahvaljujući elektronskom dnevniku formirano je 2.000 virtuelnih učionica u srednjim školama. Pokazalo se za kratko vrijeme da je obrazovni sistem u Srpskoj spreman za potpunu primjenu informacionih tehnologija u nastavi i to je ohrabrujuće. Očekujem da će nastava već u idućoj godini biti mnogo kreativnija zahvaljujući većoj upotrebi informacionih tehnologija”, rekla je Trivićeva.

Kada je riječ o planu upisa u srednje škole, Trivićeva kaže da je donošenju Plana upisa učenika u prve razrede srednjih škola za školsku 2020/2021. godinu prethodila revizija i standardizacija zanimanja. Upisna politika je rađena u saradnji sa društvenim partnerima i utemeljena je na potrebama tržišta rada lokalnih zajednica.

“Neka su zanimanja nova, neka su modernizovana, a za nekima ne postoji potreba. Nova zanimanja su agrotehničar, multimedijalni tehničar, carinski tehničar, pedijatrijski tehničar, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike. Svim učenicima dostupna je naša besplatna aplikacija `Vodič kroz zanimanja` kako bi mogli brže i lakše da se informišu o željenim zanimanjima”, naglasila je Trivićeva.  

SRNA

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!