Udruženje građana „Optimisti“, u čijem sastavu je i javna kuhinja, od danas je u novim prostorijama, koje se nalaze u boračkim zgradama na Pećanima. Korisnicima će, osim obroka i toplih napitaka, na raspolaganju biti javno kupatilo, vešeraj i dnevni boravak, kaže Zijad Čanić, predsjednik pomenutog udruženja.

– Ovo će nam mnogo značiti. U onom prostoru gdje smo bili naši korisnici su bili vani i hranu su morali nositi kući. U sklopu hrane, ovdje će imati i tople napitke, kafu, čaj i sokove, a neće se samo hraniti, već će se i družiti ovdje. Obezbijedićemo im šah, domine i slično – dodao je Čanić

Prostorije je obezbijedio Grad Prijedor, iz čijeg budžeta se za rad javnih kuhinja na godišnjem nivou izdvaja 120.000 KM. Od toga za Udruženje građana „Optimisti“ više od 30.000 KM, kaže gradonačelnik, Milenko Đaković.

Oni su bili u privatnom objektu i mi smo iskazali volju i mogućnost da im možemo pomoći. Oni su, uz pomoć donatora, opremili prostor koji je uredan i funkcionalan. Tu je javna kuhinja, a imaju i prostor za javno kupatilo, gdje se mogu služiti i korisnici njihovih usluga, a i drugi građani – rekao je Đaković.

U opremanje ovih prostorija uloženo je oko 27.000 KM. Sredstva su obezbijedili donatori. Udruženje „Optimisti“ osnovano je prije tri godine. Trenutno broji 220 korisnika.

B.D.

PrethodniODBORNIK SDA U PORODIČNOM BIZNISU UZGOJA I PRERADE POVRĆA I VOĆA
SlijedećiGastro-turizam: SA KUHINJICOM U BRČKO DISTRIKTU