Udruženje novinara Republike Srpske osudilo je prijetnje novinaru i direktoru “Kozarskog vjesnika” iz Prijedora Zoranu Sovilju koje su mu upućene putem društvenih mreža, kao i pritiske poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske Milana Tubina na ovu medijsku kuću.
Iz Udruženja novinara navode da je posebno alarmantno što je Sovilj 2001. godine već bio žrtva i meta jer je tada na vrata njegovog stana postavljena, a potom i detonirana eksplozivna naprava.
“Najnovija prijetnja u kojoj Sovilja upozoravaju da je zaboravio taj događaj sa jasnom aluzijom da se može ponoviti, posebno je uznemirujuća. Udruženje novinara podržava reakciju kolege koji je ovaj slučaj prijavio nadležnim organima od kojih očekujemo brzu reakciju i procesuiranje odgovornih”, saopšteno je iz Udruženja novinara Republike Srpske.
Od vodećih ljudi iz izvršne i zakonodavne vlasti zatraženo je da oštro i nedvosmisleno osude svaku prijetnju upućenu medijskim radnicima.
“O ovom i sličnim slučajevima u skoroj prošlosti Udruženje novinara obavjestiće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija”, navedeno je u saopštenju.
Udruženje novinara Srpske osudilo i pritiske narodnog poslanika Milana Tubina na “Kozarski vijesnik”.
“Napominjemo ga da konferencije za medije ne smiju da služe za lične obračune sa medijskim radnicima, te da zaštitu svojih prava, ukoliko smatra da su ona radom pojedinih medija ugrožena, može da zatraži pred nadležnim organima”, istaknuto je u saopštenju Udruženja novinara Republike Srpske.

/SRNA/

PrethodniMEŠIĆ SMIJENJEN, DURATOVIĆ NOVI PREDSJEDNIK SKUPŠTINE GRADA (video)
SlijedećiJOŠ JEDNA POBJEDA KMF „PRIJEDOR“ (video)