Promocijom knjige „Naših 20 godina“, autora Alenke Uduč, te nastupom KUD-a „Golobar“ iz Bovca i ženske pjevačke grupe KUD-a „Milan Egić“ iz Brezičana u gradskom Pozorištu večeras su nastavljene  manifestacije kojim Udruženje Slovenaca „Lipa“ iz Prijedora obilježava 20 godina svog postojanja i uspješnog rada.

Alenka Uduč, predsjednica „Lipe“ rekla je da „Naših 20 godina“ njena četvrta knjiga koja se bavi „nastajanjem Udruženja“. -Prve tri imaju neke istorijske komponente, a ova posljednja knjiga isključivo Udruženjem „Lipa“.

-Baš onako kako  je to teklo. Značajni smo zbog tog što se bavimo čuvanjem slovenačkog jezika, kulture, običaja…a postali smo i most prijateljstva Prijedora s gradovima u Sloveniji – rekla je Uduč i dodala da je ovo  samo jedna od nekoliko manifestacija kojom obilježavaju svoj jubilej.

Monja Kasalović, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnsti, ocijenila je „da je Udruženje Slovenaca „Lipa“ jedno od najaktivnijih Udruženja nacionalnih manjina na području grada Prijedora.“

– Broji oko 300 članova i osim porodičnih veza s matičnom državom, imaju intenzivne kontakte i saradnju s mnogim gradovima i opštinama u Sloveniji što je značajno  za naš grad. Možemo  reći da imamo jednu izuzetnu međunarodnu saradnju na nivou lokalnih zajednica sa mnogo  gradova i opština i to prije svega na kulturno-umjetničkom nivou – rekla je Kasalović i podsjetila da Grad Prijedor višestruko  podržava rad Udruženja nacionalnih manjina.

Druženje u pozorištu nastavljeno je na božićnoj zabavi koju su za svoje goste i prijatelje pripremili članovi „Lipe“.

M.Z.

foto: Giga

Prethodni IN MEMORIAM: DUŠAN MILJUŠ
SlijedećiRIJEŠITE SE UPORNOG KAŠLJA I OČISTITE PLUĆA PREKO NOĆI