Proteklog vikenda, povodom Dana državnosti Republike Srbije, članovi Udruženja za očuvanje tradicije i KUD-a „Kozara“ gostovali su u Novom Sadu na poziv FA „Vila“, gdje su u Pozorištu NIS-a, priredili koncert povodom ovog velikog državnog praznika.

Gostovanje u Novom Sadu bilo je uzvratna posjeta članova dva prijedorska udruženja Novosađanima nakon njihovog nastupa u Prijedoru, krajem novembra prošle godine. – Čast i zadovoljstvo nam je bilo da nastupimo u Novom Sadu i predstavimo naš rad i grad – istakao je Mladen Stakić, predsjednik KUD-a „Kozara“. – Biti dio ovako važnog događaja i najvećeg državnog praznika u Srbiji, za nas znači puno, ali više od toga, druženje sa članovima FA „Vila“ koji su nas domaćinski ugostili ostaje u trajnom sjećanju – istakao je Željko Šormaz, direktor Udruženja za očuvanje tradicije.

Osim odlično posjećenog koncerta, na kom su članovi Udruženja za očuvanje tradicije izveli „Igre prijedorskog Potkozarja“, „Svetosavski zbor u Glamoču“ i otpjevali dvije pjesme, a članovi KUD-a „Kozara“ „Igre iz Gornje Pčinje“ i „Igre iz Makedonije“, posebnu draž daje činjenica da su članovi dva prijedorska udruženja zajednički organizovala i provela ovo gostovanje i na taj način pokazala i promovisala zajednički rad udruženja koja se bave kulturnim amaterizmom u našem gradu, te nastupili kao kulturna reprezentacija Prijedora.

Uz koncert i prelijepo druženje, ono što će posebno ostati u sjećanju prijedorskih folkloraša su izleti koje su organizovali domaćini, obilazak Petrovaradina, posjeta Sremskim Karlovcima, a posebno odlazak u manastir Velika Remeta, jedan od najvećih manastira na Fruškoj Gori. Manastir se spominje još u 15. vijeku, a ono što ga veže za naš kraj je tužna činjenica da su u ovom manastiru, u Drugom svjetskom ratu, nastradala i djeca sa Kozare, u vrijeme dok je manastir bio pod upravom NDH.

U manastiru je goste iz Prijedora ugostio starješina manastira Velika Remeta, arhimandrit Stefan Vučković, rodom iz okoline Mrkonjić Grada, koji je Prijedorčane počastio u trpezariji manastira i održao prigodnu besjedu. Saradnja dva prijedorska udruženja i članova i rukovodstva FA „Vila“ je tek počela i u ovoj, a i u narednim godinama očekuje ih puno zajedničkih koncerata i druženja.

KV

PrethodniSTONI TENIS: MILOŠ RADULOVIĆ PRVAK REPUBLIKE SRPSKE
SlijedećiPOČELO DALJINSKO OČITAVANJE VODOMJERA (video)