17.8 C
Prijedor
Nedjelja, 4 Juna, 2023

UGROŽAVANJEM ŠUMA, ČOVJEK UGROŽAVA SEBE

Najnovije vijesti

Svjetski dan šuma, 21. mart, prilika je da se ukaže na značaj očuvanja ovog prirodnog resursa. Zdrave šume su ključne u borbi protiv klimatskih promjena, ali i za ukupan život na planeti Zemlji, poručuju ekolozi. Preko 50 odsto površine Republike Srpske je pod šumom i šumskim zemljištem. Samo jedan hektar šume, godišnje proizvede 800 tona kiseonika. Šume su neprocjenjive za životnu sredinu, privredu, društvo i zdravlje, a ugrožene su požarima, štetočinama, sušama i nekontrolisanom eksploatacijom, upozorava Forum Ujedinjenih nacija povodom Svjetskog dana šuma.

Mnogi vjeruju da se planinari prvenstveno bave organizovanjem pohoda i izleta, međutim, njihov osnovni cilj je očuvanje prirode, ističu u Planinarskom društvu “Klekovača”.

“Svake godine organizujemo akcije uklanjanja smeća povodom Svjetskog dana šuma, Dana planete Zemlje i slično. Vjerujte da na Kozari skupimo tone otpada koji ljudi neodgovorno ostavljaju u prirodi. U Nacionalnom parku nema naselja, dakle to smeće neko donese sa sobom i baci u prirodu”, rekao je Draško Zgodić,član PD “Klekovača”, Prijedor, koji apeluje na građane da se odgovornije odnose prema prirodnim bogatstvima.

Ove godine “Šume RS” planiraju da posade 1.359.000 sadnica i to uglavnom autohtonih vrsta sadnog materijala, kao što su jela, smrča, bijeli i crni bor i hrast. Šume su zelena masa koja proizvodi kiseonik i apsorbuje ugljen-dioksid. Umanjuju efekat staklene bašte, ali klimatske promjene utiču na njihovu vitalnost, dok čovjek, iskorištavanjem šumskog bogatstva, smanjuje površine pod šumom, ističu u Nacionalnom parku “Kozara”.

“Šume su sve više izložene raznim štetočinama, biljnim bolestima, a klimatske promjene umanjuju vitalnost šume. Bojim se da ako nastavimo ugrožavati šumu, mi zapravo nesvjesno ugrožavamo sami sebe. Život na planeti je nemoguć bez šume”, rekao je Dragan Romčević, šef uzgoja i zaštite šuma u NP “Kozara”. Romčević ističe ulogu šuma u zaštiti od poplava.

“Šume ublažavaju intenzitet padavina, jer se ogromna količina vode zadržava u krošnjama, u šumskoj prostirci. Na taj način se smanjuje erozija. Ako imamo kvalitetne i dobro očuvane šume, imaćemo manje štete od poplava, prije svega u ravnicama, a s druge strane, imaćemo zdraviju životnu sredinu”, rekao je on.

Svjetski dan šuma obilježava se od 2012. godine, a ovogodišnja tema je “Zdrave šume za zdrave ljude”.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!