Po nalogu Tužilaštva  BiH na području Prijedora, rano jutros uhapšeni su  Tintor Dragomir, rođen 1947. godine u Prijedoru  i Jurišić Mićo, rođen 1956. godine u Prijedoru, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

-Ovi osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su kao pripadnici vojno-policijskih struktura VRS na području Prijedora, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Oni se terete da su, lično  i izravno, sudjelovali u napadima na bošnjačko civilno stanovništvo u mjestu Čarakovo i okolnim mjestima.- rečeno je  u Tužilaštvu BIH.

U Tužilaštvu dalje navode  da je“ u navedenim mjestima počinjen  progon bošnjačkog civilnog stanovništva, počinjenjem velikog broja ubistava , silovanja, nezakonitih lišenja slobode, fizičkih zlostavljanja žrtava,  pljačkanjem i razaranjem objekata, nečovječnim postupanjem, kao i deportacijom stanovništva u logore Keraterm, Omarksa i Trnopolje.“

-Navedene radnje, zajedno sa drugim nečovječnim djelima, rezultirale su progonom gotovo cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Čarakovo, kao i iz Prijedora i okoline, 1992. godine. – navode u Tužilaštvu BIH.

Uporedo sa lišenjima slobode vrše se i pretresi objekata koje koriste osumnjičeni u potrazi za predmetima koji mogu biti korišteni kao dokazi u postupku.

Nakon lišenja osumnjičenih, oni će biti transportovani u Sarajevo i predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će odlučiti o daljima aktivnostima u skladu sa zakonom.

K.V.

foto: Giga

PrethodniOBAVJEŠTENJE IZ ELEKTRODISTRIBUCIJE PRIJEDOR
SlijedećiSUDSKO VIJEĆE: NIJE BILO GENOCIDA U ŠEST OPŠTINA, U SREBRENICI JESTE