-3.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

UKINUT PRITVOR OPTUŽENIMA ZA RATNE ZLOČINE

Najnovije vijesti

Sud BiH je ukinuo pritvor i odredio mjere zabrane za devet lica optuženih za zločin protiv čovječnosti 1992. godine na području Prijedora.
Sud BiH je u petak, 13. januara, rješenjem ukinuo pritvor za Slobodana Taranjca, Miodraga Glušca, Ranka Babića, Ranka Došenovića, Marinka Praštala, Radeta Zekanovića, Zdravka Panića, Trive Vukića i Milana Vukića.

Zabranjeno im je napuštanje mjesta boravišta, uz obavezu nadležne policijske stanice da vrši povremenu kontrolu poštivanja ove mjere. Zabrana se odnosi na putovanje, uz privremeno oduzimanje postojećih i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak granice BiH.

Optuženima se zabranjuje sastajanje sa određenim licima, sastajanje ili povezivanje posredno ili neposredno na bilo koji način, uključujući i približavanje u rastojanju od najmanje 100 stotinu metara sa svjedocima Tužilaštva BiH.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršiće se svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Prema optužnici, oni su od 27. do 30. jula 1992. godine ili približno tog datuma, svjesno i značajno doprinijeli udruženom zločinačkom poduhvatu sa namjerom izvršenja zajedničkog cilja progona lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa teritorije opštine Prijedor.

Taranjac je optužen u svojstvu predsjednika Kriznog štaba LJubija i čelnika civilne vlasti, Glušac u svojstvu zamjenika komandanta 6. ljubijskog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, Došenović u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 6. ljubijskog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, a ostali kao pripadnici čete Miska glava.

izvor: Srna