Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se srpski predstavnici vratiti u odlučivanje u zajedničke institucije BiH pod uslovom da se provedu zaključci Narodne skupštine Republike Srpske i ukine zakon o negiranju genocida kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko. Na konferenciji za novinare u Banjaluci Dodik je rekao da se ovaj problem rješava na relaciji provođenja zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

“Ako stranci ovdje foliraju i lažu već javnost da imaju viosokog predstavnika neka prestanu sa tom farsom i neka Savjet za implementaciju mira ukine zakon o negiranju genocida i mi ćemo se vratiti odlučivanju ne prihvatajući visokog predstavnika kao legalnog”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da nije tačna izjava Kristijana Šmita da je njega izabrao Savjet za provođenje mira /PIK/, jer PIK odlučuje konsenzusom što podrazumijeva učešće svih, a Rusija nije glasala.

“I da ga je izabrao PIK, čime se Šmit hvali, to nije istina i nije predviđena procedura. Jedina predviđena i poznata procedura odnosi se na Aneks 10 Dejtonskog sporazuma u kojem se kaže da visokog predstavnika biraju strane potpisnice ovog aneksa i da ga potvrđuju relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a”, pojasnio je Dodik.

On je rekao da se ni jedno ni drugo nije desilo, osim toga što je Savjet bezbjednosti odbacio Šmita kao visokog predstavnika, a i Narodna skupština Republike Srpske je rekla da Šmit nije visioki predstavnik.

“Republika Srpska nema namjeru da prihvati bilo koju vrstu Šmitovih nadležnosti, jer smatramo da on nije visoki predstavnik i da BiH nema visokog predstavnika. Nikakav visoki predstavnik ne može da se bavi pitanjem evropskih integracija i ovdje je riječ o krahu evropske politike jer evropski ambasador u BiH ćuti kada Šmit kaže da želi da se bavi evropskim integracijama”, rekao je Dodik.

On je naveo da nigdje u Dejtonskom sporazumu ne piše da će se BiH kretati ka EU.

On je ponovio da je rješenje ove situacije u tome da se vrati sve u Savjet bezbjednosti UN i donese odgovarajuća rezoluzcija, i kakva god ona bude Republika Srpska će prihvatiti.

“Sve drugo je farsa, mi sebi ne smijemo dozvoliti ovako nedefinisan i spekulativan samoizbor i samonametnuto proglašenje zato što ne možemo da vjerujemo nikome. Sve što su mogli zloupotrebili su na štetu Republike Srpske. Da nije bilo uporne borbe nas iz Republike Srpske i čitavog naroda za ovo što se danas zove Republika Srpska imajući u vidu volju stranaca nje ne bi ni bilo”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da se u BiH neće ništa desiti i da nema potrebe plašiti javnost bilo čime.

On je ukazao da je u BiH prisutna kriza i da je Republika Srpska nudila dijalog Bošnjacima i drugima, ali da je samo dobijala podsmijeh i odbijanje bilo kakvog dijaloga.

“Mi smo spremni da razgovaramo sa svima, osim sa Šmitom koji se lažno predstavlja da je visoki predstavnik u BiH. Nijedna njegova odluka neće biti prihvaćena u Republici Srpskoj. Ukoliko bilo kakva upotreba bonskih ovlaštenja u ovako nedefinisanoj situaciji bude na dnevnom redu, moraće da se suoči sa definitivnim odlukama Republike Srpske”, zaključio je Dodik.

SRNA

PrethodniDODIK POZDRAVIO ZAJEDNIŠTVO STRANAKA IZ SRPSKE
SlijedećiDELEGACIJA GRADA PRIJEDORA U VELENJU