U prijedorskoj Gimnaziji “Sveti Sava” novi problemi. Prošle sedmice došlo je do začepljenja kanalizacionih odvoda. Ukoliko se ovaj kvar ne riješi, Gimnazija prelazi na onlajn nastavu, rečeno je nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.  

– Probali smo to riješiti prošle sedmice, pokušaćemo i danas. Ako ne uspijemo sanirati ovaj kvar, prelazimo na onlajn nastavu. Dobili smo saglasnost od Kriznog štaba i ministarstvo je upoznato sa cijelom situacijom. Ne ispunjavamo uslove za izvođenje redovne nastave. Kada je riječ o virusu korona, sve je pod kontrolom. Do kada će onlajn nastava trajati, zavisi od otklanjanja tog kvara – rekao je direktor, Veljko Janjetović.

U Prijedoru je trenutno 28 osoba pozitivno na virus korona. Pod zdravstvenim nadzorom je 73 lica, a iz zdravstvenog nadzora je izašlo njih 6.095. Ukupan broj oporavljenih je 1.125, a preminulih 74. U Domu zdravlja nema zaraženih zdravstvenih radnika, a u bolnici “Dr Mladen Stojanović” na virus korona je pozitivno pet radnika.

– Epidemiološka situacija na području ovog grada je zadovoljavajuća. Međutim, prema riječima kolega iz akutno-respiratorne ambulante, u odnosu na prošlu sedmicu, došlo je do blagog porasta broja građana koji se javljaju na pregled. Zahtjevi za testiranje su standardni, s tim da su me kolege obavijestile da se na pregled najviše javljaju djeca završnih razreda osnovne škole, kao i prvog i drugog srednje. Trenutno, niko od djece nije upućeno na testiranje – rekla je dr Milica Otković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor. 

Na bolničkom liječenju je 32 pacijenata, 25 je iz Prijedora, troje iz Kozarske Dubice, dvoje iz Novog Grada, te po jedan pacijent iz Oštre Luke i Kostajnice.

– To su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Povećan je broj pacijenata u infektološkoj ambulanti, sada imamo mlađu populaciju, koja se intezivnije javlja u odnosu na prethodni period. Iako je situacija stabilna, trebamo i dalje biti oprezni i pridržavati se svih propisanih mjera – poručio je dr Boris Ćurguz, direktor Kovid bolnice u Prijedoru.

Zdravstveni radnici s područja prijedorske regije sutra su u Banjoj Luci na edukaciji za imunizaciju protiv virusa korona, nakon čega se očekuju detaljna uputstva za vakcinaciju građana na ovom području.  

M. Šodić