18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

UKRADENA KAPIJA SA OGRADE GROBNICE PORODICE STOJANOVIĆ (FOTO)

Najnovije vijesti

Sa ograde porodične grobnice Stojanović na Gradskom pravoslavnom groblju u Prijedoru, gdje su sahranjeni otac i majka legendarnog doktora sa Kozare Mladena Stojanovića, ukradena je kapija.
Bivši direktor Muzeja “Kozare” Milenko Radivojac bio je neprijatno iznenađen kada je prilikom obilaska groblja primijetio da je nestala kapija sa ulaza u grobnicu, gdje su sahranjeni prota Simo i popadija Jovanka Stojanović.

“Riječ je o zanemarljivo maloj materijalnoj šteti, ali je velika moralna šteta što se neko drznuo da ponovo dira grobnicu časne porodice Stojanović kojom se Prijedor ponosi”, rekao je Radivojac.
Grobnicu i spomenik Mladenu Stojanoviću, podigao je njihov sin, čuveni vajar Sreten Stojanović 1954. godine.

“Na njoj su kao njegovi radovi postavljeni sa jedne strane reljef porodične slave Svetog Đorđa, a sa druge medaljoni oca i majke. Tada je podignuta i ograda sa kapijom koje sada nema”, rekao je Radivojac.

On je podsjetio da je 2009. godine sa porodične grobnice porodice Stojanović ukraden bronzani medaljon sa likom Sretenove i Mladenove majke, popadije Jovanke.

“Srećom tada smo imali gipsani odlivak u muzeju pa smo medaljon ponovo odlili u bronzi i vratili ga na njegovo mjesto”, rekao je Radivojac.

On je dodao i da ni tada to nije bila velika materijalna šteta.

“Odlijevanje novog medaljona u Beogradu koštalo je nekoliko stotina maraka, ali više to boli i nas, a pogotovo članove porodice Stojanović koji su ovom gradu povjerili svoju imovinu da čuvamo i baštinimo”, naglasio je Radivojac.

On je dodao da je znak povjerenja članova porodice Stojanović prema gradu Prijedoru i činjenica da je sinovac Mladena Stojanovića ekshumirao svoga oca iz grobnice u Banjaluci i njegove zemne ostatke prenio u porodičnu grobnicu u Prijedoru.

Grobnicu je obišla i viši kustos Muzeja Kozare Vedrana Adamović je izrazila negodovanje ovim činom.

“Ovo je za svaku osudu jer je grobnica porodice Stojanović naše opšte dobro i istorijski spomenik koji treba da čuvamo i da malo više brinemo o svojoj prošlosti”, istakla je Adamovićeva.

izvor: Srna