12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

 ULICA VUKA KARADŽIĆA: POTREBNA OBNOVA DRVOREDA

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obišao je danas radove u Ulici Vuka Karadžića čija je rekonstrukcija u završnoj fazi.

Jedan od povoda za obilazak je mogućnost uklanjanja dijela drvoreda.

Jelena Kadić
Jelena Kadić, jedan od autora studije zaštite drvoreda u Ulici Vuka Karadžića

Jelena Kadić, jedan od autora studije zaštite drvoreda u Ulici Vuka Karadžića, rekla je da studija preporučuje da se ukloni drvoredni niz sa jedne strane ulice, a da onaj sa druge strane bude ostavljen dok obnovljeni dio ne bude dovoljno razvijen. Ona je dodala da američki javor, koji sačinjava dio drvoreda, može lako da se slomi pod snijegom te bi ga trebalo zamijeniti drugom vrstom stabla.

img_3639

– Ova rekonstrukcija je prilika da se napravi novi drvored, da se obezbijede dobri uslovi za sadnju novih stabala, koji bi, za sedam godina, izrasli dovoljno da vrše svoju estetsku i ekološku funkciju – poručila je Kadićeva.

Mišljenje stručnjaka nije prošlo nezapaženo u Gradskoj upravi, pa se razmatra mogućnost zamjene oštećenih i starih stabala novima.

img_3633

– Najvjerovatnije ćemo stari drvored izvaditi dok još nisu uređeni pločnici. Tu bi onda posadili nova stabla, po preporuci stručnjaka – rekao je Đaković. On je dodao da je najvažnije da se rekonstrukcija uradi kvalitetno i da Ulica Vuka Karadžića bude ponos grada.

Z.J.

Foto: Dragan Stojnić Giga