Utorak, 23. Aprila 2024.
10.8 C
Prijedor

(VIDEO) ULICE ULJEPŠANE OSMOMARTOVSKOM PONUDOM

NAJNOVIJE VIJESTI

Osmi mart mnoge asocira na štandove ispunjene kozmetikom, cvijećem i ukrasnim predmetima. Ni ova godina nije izuzetak. Ulični trgovci nude svoje proizvode, a prolaznici zastaju, razgledaju i kupuju u skladu s mogućnostima. Nekim našim sugrađankama Međunarodni dan žena ne predstavlja ništa posebno i smatraju da znake pažnje ne teba prilagođavati svjetskom kalendaru.

“Iskreno da vam kažem, meni je to kao i svaki obični dan. Jedina razlika je što na Osmi mart kupujem poklone kćerkama i prijateljicama”, rekla je Ozrenka Bauk.
Željana Torbica kaže da je cvijeće kupila za majku i njene radnice.

“Mislim da ženama treba poklanjati svaki dan nešto, a ne samo jedan dan u godini”, dodala je Željana.
Što se tiče prodaje, najtraženije od cvijeća su ruže i karanfili, čije cijene se nisu bitno promijenile u odnosu na protekli period, pa je tako cijena karanfila 1,5 KM, a ruže 5 KM. Ništa manje nisu traženi ni ukrasni predmeti od kojih su šolje najprodavanije.


“Tradicionalno prodajemo cvijeće u centru grada. Prodajemo osmomartovski program cvijeća pet dana. Kod nas podjednako kupuju muškarci i žene, ali dosta žena dođu same sebe da počaste”, rekao je Goran Vuković.
Radionica “Minimo” i ove godine ima svoj štand. U ponudi su različiti ukrasni predmeti.

Radenko Babić navodi da njihov asortiman najčešće kupuju žene i djeca.
“Ovih godina pokazalo se da najbolje ide prodaja šolja i kutija za nakit. Djeca najčešće kupuju magnete”, ističe Babić.
Međunarodni dan žena nije samo praznik darivanja, već ima istorijsku i socijalnu pozadinu. U svijetu se obilježava zahvaljujući ženama zaposlenim u tekstilnoj industriji koje su 8. marta 1908. godine u Njujorku protestovale zbog loših uslova rada i plata.

R.Š.N.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/