11.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

UNAPREĐENJE PRAKTIČNE  NASTAVE U SREDNJIM ŠKOLAMA

Najnovije vijesti

Raskorak između srednjoškolskih obrazovnih programa i potreba privrede u prijedorskoj regiji pokušava se ublažiti kroz razne projekte. Jedan od njih je Projekat „Praktična obuka na radnom mjestu“, a drugi „Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave“.

Prvi projekat, u vrijednosti 160.000 maraka, finansira se kroz Program „Prilika plus“, koji implementira Republička razvojna agencija, a nastavak je projekta započetog u okviru projekta „COTON“.

Milena Gnjatović Simatović
Milena Gnjatović Simatović, projekt-menadžer

– Kroz ovaj projekat Elektrotehnička, Mašinska i Poljoprivredno-prehrambena škola dobiće dio opreme koja će služiti za praktičnu obuku. Pored toga, pokrenuta je inicijativa da se, bez obzira na školske kabinete, dio praktične obuke izvodi i u prijedorskim preduzećima. Osim prijedorskih, ovim projektom je obuhvaćena i Srednja mješovita škola iz Kozarske Dubice – pojasnila je projekt-menadžer Milena Gnjatović Simatović.

Sanje Karanović
Sanje Karanović, projekt-menadžera

Cilj drugog projekta, koji je obuvatio više subjekata iz BiH, Italije i Njemačke, je uključivanje malih i srednjih preduzeća u kreiranje procesa praktične obuke. Ovaj projekat, po riječima projekt-menadžera Sanje Karanović, Evropska unija finansira sa 460.000 maraka.

S.M.

Foto: Giga