Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

UNAPREĐENJE VEZE PRIVREDE I OBRAZOVNOG SISTEMA PO PITANJU PRAKTIČNE NASTAVE (FOTO i VIDEO)

NAJNOVIJE VIJESTI

U Prijedoru je danas počela dvodnevna edukativna konferencija pod nazivom “Praksa u privrednom okruženju, šansa za povećanje zaposlenosti i bolje pozicioniranje na tržištu rada”. Konferenciju je organizovala Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD.

Kako kažu u ovoj Agenciji, cilj konferencije je identifikacija aktuelnih prepreka i problema kada je riječ o organizaciji praktične nastave u školama i preduzećima. Takođe, tu je i upoznavanje sa alatim i metodama koje se koriste u organizaciji prakse i uspostavjanju direktne veze između privrede i obrazovnog sistema.

Sanja Karanović, projekt menadžer u Agenciji PREDA

– Biće riječi i o motivaciji i sistemima podrške koja preduzeća u RS mogu da očekuju, ukoliko se odluče na uključivanje u organizaciju praktiče nastave – navela je Sanja Karanović, projekt menadžer u Agenciji PREDA.

Problem stvaranja kvalitetnog kadra u uslovima gdje se tehnologija proizvodnje veoma brzo razvija zajednički je  svim državama u regionu.

Siniša Kojić, direktor Politehničke škole u Kragujevcu

– Za kvalitetnu privredu, pored praćenja tehnoloških inovacija, potreban je i razvoj kadra. Savremena fabrika napravi se za godinu dana, ali za kvalitetne kadrove treba vam mnogo više vremena – rekao je Siniša Kojić, direktor Politehničke škole u Kragujevcu.

On je dodao da je zanatsvo na Balkanu u velikoj mjeri stagniralo u proteklom periodu, ali da ovakve aktivnosti i projekti mogu na duge staze donijeti pozitivne rezultate. Problem su i predrasude prema pojedinim zanimanja,  pa se dolazi u situaciji da  mali broj učenika bira tehničke smjerove.

Franjo Šestak, “Teximp”

– Želimo u naše pogone privući bolje đake, koji sad biraju neka druga zanimanja, poput prava ili ekonomije. Tako bi se najkvalitetniji kadrovi upisivali u područje inžinjertva, jer mi radimo sa mašinama koje su sam tehnološki vrh – naglasio je Franjo Šestak, iz preduzeća “Teximp” koje se bavi distribucijom CNC mašina, ali i obukom operatera na istim.

Konferencija se održava u okviru projekta “Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave” i podržana je od strane Evrospke unije koji je podržan  kroz program Erasmus plus, i Vlade Švajcarske.

Z.J.

Foto: Giga