“UPOZNAJMO SE”: Osnovci predstavili kulturu i običaje nacionalnih manjina

Prijedor je danas domaćin manifestacije “Upoznajmo se”, čiji je cilj promovisanje i poboljšanje položaja nacionalnih manjina, jačanje institucionalne saradnje, rješavanje potreba manjina u oblasti tradicije, kulture, istorije i jezika.

Učenici 12 osnovnih škola iz Prijedora, na kreativan način predstavili su istoriju, kulturu, tradiciju, kulinarske specijalitete nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini. Svoje poznavanje iz ovih oblasti pokazali su i u kvizu.

– Moji drugari i ja smo u crnogorskoj nošnji. Crna Gora broji oko 620.000 stanovnika. Crnogorci su se u BiH počeli doseljavati za vrijeme austrougarske vladavine. Najviše ih ima u Banjoj Luci, Mostaru i Foči – rekla je Milica Budimir iz OŠ “Branko Ćopić”.

Sara Knežević i njeni drugari iz OŠ “Jovan Cvijić” iz Brezičana predstavili su češku nacionalnu manjinu. –  Naučili smo dosta toga o Česima, o njihovom jeziku i kulturi. Predstavili smo i predstavu za Čehe. Najviše mi se sviđa njihova kuhinja – rekla je Sara.

Zato ova manifestacija, s pravom nosi naziv “Upoznajmo se”, jer se uči o običajima i tradiciji nacionalnih manjina. – Veliki je značaj suživota na ovom području, a kultura počinje iz kuće i škole. Zato je jako važno da naši učenici upoznaju kulturu nacionalnih manjina kako u svom gradu, tako i šire – rekao je Franjo Rover, predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

Ovaj projekat sa 10.000 evra finansiraju EU i Savjet Evrope, te sa 1.000 evra grad Prijedor. – Prve aktivnosti vezane za ovaj projekat počele su u septembru prošle godine, kroz obezbjeđivanje knjižnih izdanja za naša udruženja nacionalnih manjina i literature za brzo učenje matičnih jezika za četiri manjinske grupe u Prijedoru. U pripremi je dokumentarni film i publikacija o nacionalnim manjinama grada Prijedora, koji će biti prezentovani na drugoj manifestaciji koja će biti održana početkom marta – rekla je Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora.

Partneri grada Prijedora na ovom projektu su lokalna udruženja nacionalnih manjina – Udruženje Roma, Udruženje Ukrajinaca “Kozak” iz Trnopolja, Udruženje Slovenaca “Lipa”, Udruženje Čeha “Česka beseda”, te Savez nacionalnih manjina RS, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i Republički pedagoški zavod. – Cilj ove aktivnosti je da naši sugrađani što više upoznaju nacionalne manjine, ne samo ove četiri koje žive u našem gradu, nego i ostale koje žive na teritoriji BiH – rekla je Alenka Uduč, predsjednik Udruženja Slovenaca “Lipa”.

Manifestacija se održava u okviru projekta “Jačanje nacionalnih manjina u BiH”, koji je dio programa EU i Savjeta Evrope “Horizontalna facilitacija za zapadni Balkan i Tursku.

M.Šodić

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!