-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

URUČENI KLJUČEVI ZA DESET PORODICA

Najnovije vijesti

Ključeve za novoizgrađene i rekonstruisane stambene objekte danas  je primilo deset porodica iz kategorije povratnika i raseljenih lica sa teritorije Prijedora. Riječ je o projektu “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma” za koji su sredstva obezbijedili UNHCR, Evropska unija, a implementira ga austrijska organizacija “Hilfsverk”.

img_9938

Sa predstavnicima ovih organizacija, neke od porodica obišao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, koji im se zahvalio u ime grada.

– Nadam se da će, i u narednom periodu, biti obezbijeđen građevinski materijal, kao i ekonomski dio komponente, jer u Prijedoru je dosta izbjeglica i raseljenih lica koji još uvijek trebaju ovaj vid pomoći – rekao je Đaković.

img_9991

Azema Avdušinović, predstavnik “Hilfsverka”, rekla je da je u Prijedoru, do sada, ovim projektom obezbijeđeno 20 stambenih jedinica sa kompletnom infrastrukturom, ekonomska pomoć za 15 porodica te podrška za jedno malo preduzeće.

img_9998

– U protekle tri godine, vrijednost radova u Prijedoru iznosila je oko 750.000 KM. Bez podrške Gradske uprave ne bi mogli da implementiramo Projekat ovako uspješno – navela je Advušinovićeva.

img_0014

Ukupna vrijednost Projekta za cijelu BiH je 8.1 miliona evra, od čega je EU obezbijedila sedam, a UNHCR 1,1 milion evra. Izgradnja stambenih jedinica prva je komponenta Projekta, a druga podrazumijeva podršku otvaranju novih radnih mjesta, pravnu pomoć i povezivanje poljoprivrednih proizvođača sa preduzećima kako bi  lakše plasirali robu na tržište. Projektom je obuhvaćeno 10 opština  i gradova u BiH.

Z.J.

Foto: Dragan Stojnić Giga

img_0016 img_0023 img_9981img_0001