U Budimpešti su juče potpisani sporazum i ugovor u vezi sa izgradnjom auto-puta od Banjaluke do Novog Grada i rekonstrukcijom pruge od Banjaluke do granice sa Hrvatskom, čija je ukupna vrijednost oko 560 miliona evra.

Svoje potpise na ove dokumente su stavili direktori “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić i “Željeznica Republike Srpske” Dragan Savanović sa predstavnicima kineske komapnije “Čajna Šandong internešnel ekonomik end tehnikal korporejšn grup”, u prisustvu pomoćnika ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dijane Obradović.

Sporazum o saradnji u vezi sa izgradnjom auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad vrijedan je oko 320 miliona evra. Kineski partneri bi trebalo da svojim sredstvima grade ovaj auto-put i da se poslije naplaćuje putarina. Do polovine naredne godine trebalo da bude zatvorena finansijska konstrukcija za projekte da bi se nakon toga krenulo sa radovima.

Savanović i predstavnici “Čajna Šandong internešnel ekonomik end tehnikal korporejšn grup” potpisali su komercijalni ugovor za projekat modernizacije i rekonstrukcije oko 100 kilometara pruge od Banjaluke, preko Prijedora i Novog Grada do granice sa Hrvatskom, čija je vrijednost oko 241 milion evra.

Od izgradnje autoputa i rekonstrukcije pruge mnogo očekuju i Prijedorčani.

P.Š.

foto: Ilustracija

PrethodniJEDNOMJESEČNI PRITVOR TINTORU I JURIŠIĆU
SlijedećiZA 10 MJESECI 100 SLUČAJEVA NASILJA U PORODICI (VIDEO)