Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

USKORO IZGRADNJA SPOMEN HRAMA U VELIKOM PALANČISTU (FOTO+VIDEO)

NAJNOVIJE VIJESTI

U Velikom Palančištu uskoro počinje izgradnja spomen hrama koji će biti posvećen žrtvama stradalim 1942. godine na ovom području. Hram će biti izgrađen nedaleko od spomen kosturnice na Puharinama.

Na Srđevdan 1942. godine ustaše su u ovom selu bez upotrijebljenog vatrenog oružja noževima, sjekirama, maljevima i vješanjem ubile 367 stanovnika, među kojima je bilo 226 djece uzrasta do 17 godina. Ubijeno je i oko 200 stanovnika sela Malo Palančište i Jelovac. Ovo je bio jedan od najmonstruoznijih zločina koje su ustaše počinile u ovom dijelu Potkozarja. U jednoj noći potpuno su ugašena i nestala porodična ognjišta 26 porodica, a u 23 porodice pokolj je preživio samo jedan član.

Uz blagoslov episkopa banjalučkog Jefrema, paroh palančiški Vladislav Vučanović sinoć je, u prisustvu brojnih mještana, služio molitvu i osveštao zemljište na kojem će kroz nekoliko dana početi izgradnja spomen hrama. Zemljište za izgradnju hrama pridario je Ranko Vujičić iz Kozarske Dubice, rodom iz Velikog Palančišta. Izabran je i građevinski odbor.

U Velikom Palančištu nije izostalo ni paljenje lila uoči Petrovdana, kome su se najviše obradovali najmlađi mještani. Ovaj tradicionalni događaj organizovala je grupa odvažnih momaka koji svake godine plivaju za Bogojavljenski krst.

M.Stegić

foto: Giga