-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

USKORO U FUNKCIJI APLIKACIJA “GOPARKING”

Najnovije vijesti

“GoParking” sistem omogućava vozačima da provjere koliko slobodnih parking mjesta ima na obližnjim parkinzima, na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme. Do slobodnog parking mjesta uskoro će, pomoću aplikacije, brže i jednostavnije doći i Prijedorčani. 

Oprema je instalirana na pojedinim parkinzima u Prijedoru, a ovaj sistem bi u potpunosti trebao da profunkcioniše do kraja godine, ističu iz Kompanije “LANACO”. “U smislu uvezivanja opreme i puštanja softvera u rad. Ovom aplikacijom Prijedor postaje dio zajednice gdje u BiH već postoje gradovi koji ovo koriste”, rekao je Srđan Zagorac, projekt-menadžer Kompanije “LANACO”.  

Tako će Prijedor postati prvi grad u Srpskoj u kojem će biti dostupna ova usluga. “Ovim projektom smo otišli korak dalje i putem aplikacije naši građani mogu u svakom trenutku znati gdje mogu naći parking mjesto, a mi u Gradskoj upravi u svakom trenutku imamo uvid koliko je vozila na parkinzima, kolika je naplata taj dan i da li radnici na ovim poslovima ispunjavaju svoje zadatke i obaveze”, rekao je Dragoslav Kabić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove.

Zapravo je riječ o projektu “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, koji se osim u Prijedoru realizuje u Tešnju, Palama, Zenici i Zvorniku. “Trudimo se da napravimo sistemski pristup kroz dokumente koje će lokalne zajednice da dobiju i koji treba da im budu pokazatelj za implementaciju digitalne transformacije u narednim godinama”, rekla je Kristina Erak, koordinator projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji”.

Osim “Lanaca”, u projekat su uključeni i drugi partneri, a pokrovitelj je njemačka Agencija za međunarodnu saradnju GIZ.

M. Š.