Sana je ponovo zavrtjela vodenički točak u Usorcima, selu nadomak Oštre Luke. Najzaslužniji za izgradnju nove vodenice je Mlađo Antonić, koji živi i radi u Njemačkoj. Kako kaže, nikad ga nisu napustile dječačke uspomene kad je sa majkom, bratom i dvije sestre dolazio u vodenicu koja se na ovom mejstu nalazila do 1974.

– Kad srce vuče ništa nije teško. Ja sam imao želju da obnovim vodenicu, da stvorimo nekakav sadržaj u našem selu. Sa radovima sam počeo 2014., ali baš te godine zadesile su nas one nesretne poplave. Zato je gradnja morala biti pomjerena, ali evo, ove godine posao je upsešno priveden kraju – rekao nam je Mladen.

Njegov brat Rade, koji je imao čast da presječe vrpcu i u rad svečano pusti vodenicu,  prisjetio se vremena kad je stari mlin bio u punom pogonu i kad su u njoj žito mljeli ne samo mještani, već i narod iz udaljenih sela.

– Bilo je veselo oko vodenice. Tu su zapregama ljudi dovozili po dva-tri metra žita. I dolazio je narod iz više od pet sela, od Pejića, Omarske, Marićke, Jelićke, Tomašice i Sasine. U to vrijeme mlin je značio život, jer drugačije se do brašna nije moglo doći – kazuje Rade.

Danas, novi mlin je način da se ožive stare uspomene i sačuva sjećanje na način života naših predaka. Na to su ponosne i Mladenove seste Milka Antonić i Radmila Lazarević, koje smatraju da mladi treba prvi da dođu i vide vodenicu.

– Ovo je jako lijep osjećaj, i bili smo sretni kad je Mladen predložio da izgradi vodenicu. Jer tu je proveden najveći dio našeg djetinjstva, i mi smo jako vezani za taj mlin– rekla je Milka Antonić.

Nada se da će i njezin sin, inače strastveni ribolovac, svoje dane sve više provoditi na ovom mjestu.

– Sjećam se da smo sa ocem i majkom dolazili u mlin i pomagali im u poslovima, koliko god smo mogli, iako smo bili mali. A mlađi treba da dođu i vide kako izgleda kako smo mi, u nekadašnja vremena, živjeli i radili – dodala je Radmila.

Vode Sane sad ponovo okreću kamen, a u Usrocima je to proslavljeno kako i dolikuje, izvornom pjesmom i veseljem kojem su se  pridružili rodbina,  komšije i prijatelji porodice Antonić.

Z.J.

PrethodniRADNA TERAPIJA DALA REZULTATE (VIDEO)
SlijedećiPOPULARNE USLUGE TREĆIM LICIMA (VIDEO)