Kompanija “ArcelorMittal” Prijedor uspješno je poslovala u 2017. godini, iako je proizvedeno nešto manje rude nego što je planirano. Zbog pada potražnje kod Željezare u Zenici, umjesto planiranih 1,75 miliona tona, dostignuta je proizvodnja i prodaja od 1,6 miliona tona rude. Uprkos svemu, u „ArcelorMittalu“ su zadovoljni urađenim, jer je u datim okolnostima postignut maksimum, naglasio je generalni direktor ove kompanije Mladen Jelača. Planovi za narednu godinu biće nešto drugačiji, a razlog je remont Zeničke željezare.

Mladen Jelača, generalni direktor ove kompanije

– Radi se o kapitalnom remontu visoke peći, koji znači zastoj u radu Željezare od dva i po mjeseca. Stoga smo i mi morali da korigujemo naš plan proizvodnje, koji ćemo morati realizovati u periodu između devet i deset mjeseci, a u dva-tri mjeseca nećemo imati posla – naveo je Jelača.

Budućnost  rudarstva u Prijedoru, ukoliko ostane samo na Rudniku “Omarska”, nije svijetla, jer tamo rude ima samo za narednih sedam godina. I manje, ukoliko se kroz remont peći u Zenici povećaju njezini kapaciteti.  Da bi se rudarstvo i dalje razvijalo, neophodno je riješti pitanje RŽR “Ljubija”, kaže Jelača.

– Planiramo da, u narednih sedam godina, napravimo miks proizvodnje u Omarskoj i Ljubiji. Tako bi mogli da produžimo vijek eksploatacije, a da istovremeno ulažemo u istraživanja, otkrivanja novih nalazišta te da radimo na otvaranju najvećeg ležišta u Ljubiji, a to je Vidrenjak, sa oko 20 miliona tona rude. Sa takvom koncepcijom se može razmišljati o budućnosti rudarstva. Bez toga, ne vjerujem. Sudbina “Ljubije” mora se riješiti u narednoj godini, jer nije u pitanju samo budućnost industrije, već i samog grada. Iza nas je 101 godina rudarske tradicije, zar ona treba da završi sa nama – pita se Jelača.

Dok čekaju rasplet sage o „Ljubiji“, u „ArcelorMittalu“ nastavljaju sa radom. U 2018. godini predviđeno je investiciono ulaganje preko pet  miliona KM. Ova sredstva će biti usmjerena u nastavak otkupa zemljišta, zatim premiještanje primarne drobilice i investiciono održavanje strojeva i postrojenja.

 

Z.J.

Z.J.

PrethodniVEĆI DIO GRADA BEZ VODE
SlijedećiTRADICIONALNI  35.TURNIR “MLADOST 2018”: PRIJAVE DO 28.DECEMBRA (VIDEO)