13.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

USPOSTAVLJEN LOKALNI FOND ZA MLADE

Najnovije vijesti

Agencija lokalne demokratije /ALD/ Prijedor uspješno je okončala dvogodišnji projekat Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana, finansiran iz IPA fondova Evropske komisije, a uz podršku i učešće grada Prijedora.
“Najznačajniji rezultat ovoga projekta na području Prijedora je uspostavljanje lokalnog fonda za mlade čiji je cilj podržavanje malih akcija od interesa za mlade i uspostavljanje kvalitetne interakcija mladih sa predstavnicima lokalnih vlasti”, saopšteno je iz ALD.

Mladi su predstavnicima lokalne vlasti prikazali uspješnost metodologije kreirane kroz projekat na koji način mladi uz malo sredstava iz lokalnog fonda za mlade mogu realizovati neke od svojih ideja, a koje će imati veliki efekat.

“Kroz uspostavljeni fond za mlade u ovoj godini su podržane tri akcije, i to oslikavanje zapuštenih zidova, postavljanje info tabli/vitrina u srednjim školama i izgradnju teretane na otvorenom i nabavku novih sprava za vježbanje u ruralnoj sredini”, stoji u saopštenju.
učesnici projekta
Kreirana je regionalna mreža mladih sastavljena od omladinskih organizacija i lokalne vlasti s ciljem promocije i praktikovanja omladinskog aktivizma i učešća u lokalnoj zajednici, usmjeravani su organi vlasti prema potrebama mladih i jačani kapaciteti mladih za aktivno građanstvo i učešće u procesu donošenja odluka.

Organizovane su brojni edukacije, radionice i sastanci sa mladima, studijske posjete, volonterska razmjena, te istraživanje među mladima na temu potrebe mladih i mobilnost mladih, s posebnim akcentom na rad sa mladima iz ruralnih sredina i na Savjet učenika srednjih škola kao pozitivan primjer aktivnih članova lokalne zajednice.

srna