Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas Izvještaj o izvršenju budžeta za proteklu godinu. Izvršenje prihoda je 98 odsto, a rashoda 88 odsto.

To znači da su prihodi budžeta bili 66.8 miliona maraka, uključujući kredit u iznosu od 20 miliona maraka. Rashodi u protekloj godini bili su 60.3 miliona maraka. Pozitivna razlika uglavnom se odnosi na namjenska sredstva, koja će biti iskorištena za investicije.

“Što upućuje na to da je pozitivna razlika u finansiranju u 2021. godini 6.4 miliona maraka. Međutim, ovdje moramo napomenuti da smo mi, zbog računovodstva, na stranu prihoda morali uvrstiti 20 miliona maraka, a istovremeno, na stranu rashoda oko 16 miliona za isplatu kredita. To su namjenska sredstva koja stoje na računu, a namijenjena su za investicije”, objasnila je Maja Kunić, načelnik Odjeljenja za finansije Grada Prijedora.

Ona je istakla da će biti urađena detaljna analiza suficita, nakon čega će se pred odbornicima naći prijedlog raspodjele sredstava.

U opoziciji nisu zadovoljni onim što je urađeno u 2021. godini.

“Budžet grada bez kreditnih zaduženja bio je 44 miliona maraka, što je jedan od najvećih budžeta u zadnjih 20 godina. Smatramo da se nije dovoljno uradilo”, ističe Goran Predojević, šef Kluba odbornika DNS-a.

Prethodna vlast u budžetu je ostavila ogroman deficit i zato se nije moglo više raditi na infrastrukturnim i drugim projektima, tvrdi Goran Velaula, šef Kluba odbornika SNSD-a.

“Imali smo komentare opozicje da je bilo malo investicija, ali treba napomenuti da je to posljedica njihovog djelovanja. Naslijeđene su tužbe. Da toga nije bilo, grad bi izgledao drugačije”, dodaje on.

Stabilizaciji budžeta doprinijelo je i povećanje prihoda od PDV-a, smatra Ranko Smiljanić, samostalni odbornik.

“Prihod je porastao za skoro devet miliona maraka. Povećanja tih prihoda biće i u ovoj godini i to povećanje treba iskoristiti za stabilizaciju budžeta i vraćanje dugova iz prethodnog perioda”, kaže Smiljanić.

B.D.

PrethodniZAVRŠETAK SAOBRAĆAJNICE OTVARA PUT NOVIM INVESTICIJAMA
SlijedećiNA MAJSKIM SUSRETIMA 16 MLADIH KNJIŽEVNIKA