-0.2 C
Prijedor
Subota, 28 Januara, 2023

USVOJEN NACRT BUDŽETA ZA 2023. GODINU

Najnovije vijesti

Skupština grada Prijedora usvojila je nacrt Odluke o usvajanju budžeta  grada za narednu godinu, koji će prema ovom dokumentu iznositi 72 miliona KM.

– U nacrtu se nisu našle obveznice, čija je realizacija izvjesna. Nisu se našle jer u momentu slanja nacrta na preporuke nismo imali saglasnost Ministarstva finansija. U međuvremenu je saglasnost za zaduženje emisijom obveznica stiglo, tako da će se prijedlog budžeta razlikovati u odnosu na nacrt – pojasnila je Maja Kunić, načelnik Odjeljena za finansije.

U svojoj diskusiji odbornik Ranko Smiljanić naveo  je da grad nije raspisao tendere za planirane projekte za koje je namijenjeno i ostalo neutrošeno nešto više od osam miliona KM. On smatra da ta sredstva stoje na računu i gube vrijednost i manje će se moći uraditi za isti iznos novca.

– Druga bitna stvar je da bez tih sredstava Prijedor ne bi imao značajniji investicioni ciklus. Odnosno, sredstva iz budžeta koja bismo mogli da iskoristimo za investicije u najvećoj mjeri su iskorištena za pomoć gradskim preduzećima. Najviše “Toplani”, a slijede “Kozarski vjesnik”,  “Vodovod”  i tako dalje. U toku naredne godine moramo naći način da ova preduzeća izađu iz krize, da na neki način poboljšaju poslovanje kako bi 2024. godinu dočekali  sa oslobođenim sredstvima za investicije iz svojih izvornih sredstava. Inače, bez kredita i sredstava Vlade  u 2024. mi nećemo moći da realizujemo investicije – izjavio je Smiljanić, dodavši da je više od pet miliona KM iz budžeta usmjereno na pomoć preduzećima.

I gradonačelnik Slobodan Javor saglasan je da je budžet više socijalni nego razvojni, te da se mora naći način kako da preduzeća u vlasništvu grada posluju bez oslanjanja na gradsku kasu.

– Mi određujemo prioritete po pitanju ustanova, ali bukvalno sve jedno preduzeće i ustanova traže pomoć. Nije sporno nekome pomoći, ali smo došli u fazu da oni ne mogu opstati i ključ je da obezbijedimo platu za 12 mjeseci jednom preduzeću. Kad to uradimo, onda je potrebno servisirati neke kredite iz ranijih godina i nema kraja izdvajanjima. To se ponavlja iz godine u godinu – rekao je Javor.

On je napomenuo da se pokušavaju uvoditi novine i proširivati djelatnosti preduzeća kako bi sami mogli  servisirati svoje obaveze.

Z. J.