Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas Nacrt budžeta za 2018. godinu u iznosu od 41.265.787 KM, što je za 7,5 odsto više od rebalansa budžeta za ovu godinu.
Načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Biljana Malbašić izrazila je očekivanje da će Ministarstvo finansija Republike Srpske dati zeleno svjetlo za najvažniji dokument lokalne zajednice, uključujući i povećanje rashoda za primanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Biljana Malbašić, načelnik gradskog Odjeljenja za finansije

“Godinama smo imali stagnaciju u zapošljavanju, jedan smo od gradova sa najmanjim brojem zaposlenih po stanovniku – svega 238, za razliku od većine opština i gradova u Republici Srpskoj koji imaju višak zaposlenih po kriterijumu tri radnika na 1.000 stanovnika”, navela je Malbašićeva.

Ona je istakla da se radnicima u lokalnoj samoupravi u Prijedoru tokom posljednjih 13 godina plata nije povećavala, već je smanjena za 10 odsto, kada je cijena rada sa 135 KM smanjena na 121,5 KM.

“Kako su po novim zakonskim rješenjima smanjeni topli obrok, prevoz i minuli rad, tako smo išli na usklađivanje koeficijenata na način da budžet to može servisirati bez ikakvih poteškoća”, dodala je Malbašićeva.

Gradonačelnik Milenko Đaković rekao je da je bilo teško uskladiti sve parametre za pripremu ovog dokumenta jer rast prihoda i rast zahtjeva za troškove u budžetu nisu u skladu i morala se tražiti mjera da bi se budžet u idućoj godini kvalitetno izvršio.

“Ono što ćemo morati razmisliti u budućnosti to je kontrola vaninstitucionalnih potrošača budžeta jer imamo pojavu da sve više zahtjeva stiže od udruženja građana, sportskih klubova i tako dalje. Tu moramo napraviti ravnotežu i kontrolu”, najavio je Đaković.

On je dodao da su u toku razgovori sa više potencijalnih investitora i da je to jednostavno takmičenje Prijedora sa drugim gradovima, opštinama i državama iz regije.

“Iskreno se nadamo da ćemo iduće godine imati još investitora koji će doći u Prijedor, gdje ćemo nastaviti realizaciju politike zapošljavanja i razvoja privrede”, naveo je Đaković.

Odbornici su danas usvojili i rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 38.384.733 KM.

Srna

foto: Giga

PrethodniIZVOZ PILEĆEG MESA U EU ŠANSA ZA PRIJEDORSKU POLJOPRIVREDU (VIDEO)
SlijedećiJOŠ JEDNOM  POTVRĐENO DA U PRIJEDORU NIJE BIO GENOCID (VIDEO)