-3.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

UTVRDITI STATUS NEPOKRETNOSTI RADI EFIKASNIJE NAPLATE POREZA

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković razgovarao je danas sa predstavnicima prijedorskog Područnog centra Poreske uprave o mogućnostima pojačanog rada na terenu radi utvrđivanja statusa nepokretne imovine i mogućnosti efikasnije naplate poreza na nepokretnosti.
Đaković je, nakon susreta sa pomoćnikom direktora prijedorskog Područnog centra Poreske uprave Milenkom Puzigaćom i članom Upravnog odbora Uprave Zoranom Pavićem, izjavio da grad daje podršku svim aktivnostima koje će u narednom periodu pokrenuti Poreska uprava.

“Ako imamo u vidu da kompletan prihod od naplate poreza ide u budžet grada, a da se od 26.000 poreskih računa gotovo 5.000 putem pošte vrati na adresu Poreske uprave, onda je to već znak da je potrebno pojačati aktivnosti na ažuriranju podataka radi efikasnije naplate poreza”, rekao je Đaković novinarima.

On je dodao da će grad Prijedor učiniti dodatne napore da preciziranjem imena ulica koje nedostaju olakša dostavu poštanskih pošiljki iz Poreske uprave, a sve sa ciljem pojačane naplate poreza na nepokretnosti i poboljšanja punjenja budžeta za ovu godinu.

Zakonom o porezima na nepokretnosti koji je u primjeni od 1. januara prošle godine data je aktivnija uloga lokalnim zajednicama u kreiranju poreskih računa, posebno ako se uzme u obzir da je riječ o poreskom prihodu koji u potpunosti pripada lokalnim zajednicama.

Na posljednjem skupštinskom zasjedanju odbornici Skupštine grada utvrdili su poresku stopu za oporezivanje nepokretnosti za ovu godinu u iznosu od 0,18 odsto, kao i da poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost iznosi 0,10 odsto.

izvor: Srna