-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

UZ PROSIJAČENJE PREPRODAJU I PARKING KARTE

Najnovije vijesti

Nekako po pravilu u ljetnoj sezoni, s povećanim brojem turista, ali i građana koji rade vani, a godišnje provode u Prijedoru,  ide i veći broj prosijaka. Iz PU Prijedor najavljuju “ da će u predstojećoj turističkoj sezoni u saradnji s Terenskom kancelarijom za strance  pojačati  planske aktivnosti na sprječavanju prosijačenja, s posebnim akcentom na ono organizovano”.

U međuvremenu je samo u aprilu ove godine podneseno i 12 prekršaja za prosijačenje. Protiv lica koja su zbog prosijačenja i ranije registrovana u  policiji.

-Dakle radi se o višestrukim  povratnicima koji često mijenjanju mjesto boravka. –navode iz  policije. U Prijedor, u prosijačenje,a prema saznanjima policije dolaze mahom  iz Doboj-Juga, Zenice, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Sanskog Mosta…Jedna od njih, mlada majka s dvoje djece, sina i kćerke, starih između četiri i šest godina, nam je u neformalnom razgovoru ispričala da je u Prijedoru bila i prošle godine. Bude tu tri mjeseca, pa se navodno vraća u Zavidoviće.

-Muž mi je u zatvoru. Ne viđam ga, ne čujemo se, a i on me više ne zanima, jer ne planiram da mu se vratim. Ovako se snalazim, važno je da mi djeca nisu gladna. U Prijedoru budemo najmanje  tri mjeseca.Prespavamo kod neke žene,a  sobu u kojoj provedemo samo noć i ujutro se kupimo da nas niko ne vidi ,za nas troje, plaćam deset maraka. Skupo jest, jer većina kad čuje čim se bavim, neće ni da čuje da nas primi. I tako iz dana u dan- priča žena koja se tokom dana može vidjeti u glavnoj gradskoj ulici. Ne prosi samo ona. Već i djeca.

U policiji navode da je najveći broj prosijaka uočen baš u užem gradskom području, na parking prostorima, ispred tržnih centara, ali i na drugim mjestima gdje cirkuliše veći broj građana  koji obično,bez razmišljanja u ispruženu ruku stavljaju novac.I tako se krug zatvara. S pojačanim aktivnostima policije u cilju suzbijanja prosijačenja upućen je i apel građanima da dobro razmisle prije nego što im daju novac.

Onaj ko navodi druge na prosijačenja biće kažnjem novčanom kaznom u iznosu od 200 do 800 maraka. Ko na prosijačenje navodi maloljetnika ili duševno bolesno lice biće kažnjen kaznom od 400 do 1200 maraka ili kaznom zatvora od 40 dana, propisano je Zakonom o javnom redu i miru RS-a. Po krivičnom  zakonu  RS-a zapuštanje ili zlostavljanje malololjetnika, između ostalog  navođenje i na prosijačenje može biti sankcionisano i zatvorom u trajanju do tri godine.

KV