Gradonačelnik Prijedora i načelnici opština Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Krupa na Uni i Oštra Luka zatražili su danas od Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva da van prijedorske regije ne ide više od 10 odsto šumskih drvnih sortimenata.
Na sastanku je zatraženo da Vlada obezbijedi striktnu primjenu člana 84 Zakona o šumama.

Današnji sastanak u Prijedoru održan je u vezi sa problemom u snabdijevanju šumskim drvnim sortimentima, a u nizu usvojenih zaključaka od Vlade Srpske traži se i da obezbijedi prioritetno snabdijevanje preduzeća od strateškog interesa za regiju Prijedor, i to prijedorske “Toplane” i “Mlijekoprodukta” iz Kozarske Dubice.

“Tražimo od Vlade da obezbijedi prioritetno snabdijevanje ogrevnim drvetom grada Prijedora i pet opština – domova zdravlja, osnovnih i područnih škola sa više od stotinu ovakvih objekata u regiji, srednjih škola, vrtića, policijskih stanica, vatrogasnih društva i drugih ustanova, porodica poginulih boraca, udruženja ratnih vojnih invalida, udruženja penzionera, lokalnih preduzeća i ostalog mnogobrojnog stanovništva prijedorske regije”, zaključeno je na današnjem sastanku.

U obrazloženju usvojenih zaključaka navodi se da su razlozi za potpisivanje ovih zahtjeva to što u regiji Prijedora postoji dva puta više prerađivačkih kapaciteta u odnosu na sirovinu kojom raspolaže Šumsko gazdinstvo “Prijedor”, te da drvoprerađivači nedostajuću sirovinu nabavljaju iz Hrvatske, Slovenije, te iz šuma Unsko-sanskog kantona i šuma u privatnoj svojini.

“Toplana Prijedor zagrijava cijeli grad i ima godišnje potrebe od 30.000 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata. Rukovodstvo ovog preduzeća upoznato je sa hroničnim nedostatkom sirovine i, u dogovoru sa gradonačelnikom i direktorom Šumskog gazdinstva `Prijedor`, zadovoljilo se sa samo 14.000 metara kubnih šumskih drvnih sortimenta, dok će razliku od 16.000 metara kubnih realizovati iz drugih izvora”, navodi se u saopštenju nakon sastanka.

“Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice je kompletnu proizvodnju bazirao na drvnoj masi i godišnje im treba 7.000 metara kubnih. Znajući da je riječ o strateškom preduzeću koje zapošljava veliki broj radnika i otkupljuje mlijeko od velikog broja poljoprivrednika sa više regija, za ovu godinu za njih je rezervisano 6.000 metara kubnih, a razliku će obezbijediti iz drugih izvora.

“Pošto Šumsko gazdinstvo `Prijedor` strogo poštuje i izvršava naredbe Uprave preduzeća i generalnog direktora, očekujemo da se u što kraćem roku revidira ugovor za Hemijsku industriju `Destilacija` Teslić i stornira ugovor za Toplanu Banjaluka, kako bi Šumsko gazdinstvo `Prijedor` moglo planski do kraja ove kalendarske godine snabdjeti sve potrebne subjekte niže vrijednim šumskim drvnim sortimentima na području naše regije”, navodi se u saopštenju.

Ukoliko ne budu ispoštovani predloženi zaključci, drvoprerađivači su najavili da će blokirati puteve i ulice i na taj način spriječiti odvoz drvnih sortimenata iz prijedorske regije.

Sastanku u Prijedoru, koji je organizovao gradonačelnik Milenko Đaković, prisustvovali su načelnici opština Novi Grad Miroslav Drljača, Kostajnice Drago Bundalo, Krupe na Uni Mladen Kljajić, Oštre Luke Dragan Stanar i zamjenik načelnika Kozarske Dubice Mile Zlojutro.

izvor: Srna

PrethodniPRIJEDOR DOMAĆIN FESTIVALA NARODNIH ZANATA RUSIJE
SlijedećiRENO SE ZAPALIO TOKOM VOŽNJE, A CITROEN ZBOG NEISPRAVNIH ELEKTROINSTALCIJA