„VAŠA PRAVA BiH“ Besplatnu pravnu pomoć dobilo 300 novih lica

Prijedorskoj kancelariji Udruženja „Vaša prava BiH“, u ovoj godini obratilo se oko 300 novih lica, koji su dobili besplatnu pravnu pomoć. U ovoj kancelariji pravnu pomoć mogu da ostvare raseljena lica, povratnici, tražitelji azila, te ostale kategorije stanovništva. Kako kaže Danijela Milešević-Plavšić, pravnik u ovoj kancelariji korisnici najčešće traže pravnu pomoć iz oblasti radnog i porodičnog prava, penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja, imovinsko pravnih odnosa i drugo.

Kada je u pitanju radno pravo, korisnici se najviše obraćaju zbog neuplaćenih doprinosa, jer ne mogu da steknu uslove za starosnu penziju, zatim isplate otpremnine po članu 182. starog Zakona o radu. Povećan je broj zahtjeva za traženje pravne pomoći zbog razvoda brakova, podjele zajednički stečene imovine, neplaćanja alimentacije. Kao i u prethodnom periodu prisutni su problemi oko neplaćanja komunalnih usluga, jer kako kaže Milešević-Plavšić, to su pretežno nezaposlena lica ili lica sa minimalnim primanjima, a u nekim slučajevima se dešava da tužbe komunalnih preduzeća budu neosnovane, iz razloga što je riječ o zastarijelom dugu.

Raseljene osobe su se i u proteklom periodu raspitivale za informacije u pogledu rokova za prijavu prava vlasništva u Federaciji BiH. Kancelarija Udruženja „Vaša prava BiH“ nije registrovala nijedan slučaj, da se neko od migratana obratio radi pravne pomoći u pogledu podnošenja zahtjeva za azil ili slično. Pohvalili su saradnju sa kancelarijom pružanja pravne pomoći u Gradskoj upravi.

M.Šodić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!