17.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

VASKRŠNJE LITURGIJE U CRKVAMA

Najnovije vijesti

Na području Prijedora, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa,  služena su jutrenja kojima je prisustvovao veliki broj vjernika pravoslavne vjeroispovijesti. U Crkvi Svete trojice, Vaskršnju liturgiju služio je protojerej stavrofor Ranko Maletić, uz sasluženje sveštenstva, nakon čega su vjernici pristupili Svetoj tajni pričešća. Nakon molitvenog dijela, pročitana je Poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u kojoj je navedeno da Vaskrs predstavlja najveći hrišćanski praznik, praznik vjere, života i svakog blagoslova Božijeg. Patrijarh srpski u Poslanici je poručio da bi ljudski život bio nepodnošljiv da ne postoje riječi: “Oprosti mi” i “Neka ti je prosto”.

-Oprostimo, dakle, jedni drugima. Pomirimo se jedni sa drugima. Zagrlimo jedni druge i hodimo svetim putem božanske ljubavi. Svedočimo ljubav i njome živimo – naveo je on.

Nakon liturgije, proslava Vaskrsa nastavljena je u krugu porodice gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavalja tucanje vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja simboliku Vaskrsa, jer je jaje i simbol rađanja života. Čestitke građanima Prijedora koji danas slave Vaskrs uputio je protojerej stavrofor Ranko Maletić tradicionalnim pozdravom “Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse”. Čestitkama se pridružuje i Informativno-poslovni centar “Kozarski vjesnik “.

M.Z.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!