7.8 C
Prijedor
Nedjelja, 26 Marta, 2023

VATROGASCI APELUJU NA REDOVNO ODRŽAVANJE DIMNJAKA

Najnovije vijesti

Zapaljenja dimnjaka u stambenim objektima tokom hladnih dana, česta su pojava, tvrde u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Prijedor. Apeluju na građane da redovno održavaju i čiste svoje dimnjake i to prije i nakon sezone grijanja.

 – Često u drugom dijelu sezone grijanja imamo povećan broj intervencija. Otprilike se to kreće oko 50 na godišnjem nivou. Već smo u prvom dijelu ove godine imali 48 intervencija. Zato i apelujemo na građane da izvrše na vrijeme tu obavezu, radi njihove sigurnosti – rekao je Nebojša Miljuš, komandir TVJ Prijedor.

Osim širenja vatre, posebno u starijim objektima, prilikom požara u dimnjaku postoji i opasnost od trovanja ugljen-monoksidom.

– Ukoliko građani primijete požar u dimnjaku, prvo što treba da urade jeste da pozovu vatrogasce na broj 123. Nakon toga, obavezno da zatvore sve dotoke vazduha do dimnjaka, da provjere da li u blizini dimnjaka ima lako zapaljivih materijala. Vatru u dimnjaku nikako ne treba gasiti vodom, jer tada dolazi do momentalnog stvaranja vodene pare veoma visoke temperature, a može da dođe i do urušavanja dimnjaka. Ukoliko su u zgradi, da upozore stanare iznad svog stana – pojasnio je Miljuš. Na požar u dimnjaku upućuju različiti pokazatelji.

– Ako izađete van, možete primijetiti da se iz dimnjaka dimi crni dim, kojeg ponekad prate, čak, i manji plamenovi. Požar dimnjaka prati i sve glasnije pucketanje. Dakle, kada čujete tutnjavu u dimnjaku, vama mora odmah postati jasno da se sprema požar, stoga valja brzo djelovati. Drugi znaci  požara dimnjaka su vruće rozetne, slabije sagorijevanje, neugodan miris u kući, topli zidovi dimnjaka – dodaje Miljuš.

Iz TVJ Prijedor građanima upućuju još jedan apel, a tiče se nepropisnog parkiranja vozila u gradskim kvartovima. Vrlo često dešava se da vatrogasci ne mogu prići stambenim jedinicama, gdje je potrebno ukazati pomoć, zbog nepropisnog parkiranja.

– Upravo sinoć se kod zgrada “Solidarnosti” desila intervencija, s dojavom  da se pojavljuje gust dim u stubištu. Vatrogasci su stigli do ulaza u taj kvart, a nisu mogli dalje proći, jer su vozila bila parkirana sa lijeve i desne strane. Uputili smo apel Komunalnoj policiji da izvrši prvo opomenu, a poslije i kažnjavanje, jer u slučaju intervencije, to nam otežava prilazak zgradama, što je veliki problem za vatrogasce, a i za ostale sugrađane – pojasnio je Miljuš. 

Jedini registrovani dimnjačar u našem gradu je Goran Stojić. Pozivom na broj 065/278-413, on će doći na vašu adresu. Osim što će vam donijeti sreću, on će i očistiti vaš dimnjak.

M. Šodić  

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!