18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

VATROGASCI DOBILI VRIJEDNU OPREMU

Najnovije vijesti

Danas je na lijevoj obali Sane, kod gradskog mosta, održana prezentacija nove pumpe kojom odnedavno raspolaže Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor. Radi se o pumpi koja ima veoma velik protok, od 20.000 litara vode u minuti, a primarna namjena je ispumpavanje većih količina vode u slučajevima poput poplava 2014. godine, pojasnio je Nebojša Miljuš, starješina prijedorskih vatrogasaca.

Nebojša Miljuš
Nebojša Miljuš, starješina prijedorskih vatrogasaca

– Tada se pokazalo da ne možemo na adekvatan način odgovoriti  zahtjevnim zadacima ispumpavanja vode u depresijama i donjim etažama stambenih objekata. Zato smo se odlučili na nabavku ove opreme – naveo je Miljuš.

Pumpu koju proizvodi holandski „Hajtrans“, vrijednu 400.000 KM, kupio je Vatrogasni servis Republike Srpske. Prva je takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Planirana je nabavka još jedne ovakve pumpe, koja bi bila stacionirana u Bijeljini. Na ovaj način, biće pokrivena kompletna teritorija Republike Srpske, kažu vatrogasci.

Goran Stojaković
Goran Stojaković, predsjednik Vatrogasnog saveza RS

– Prvi korak je učinjen. Pumpom kojom raspolaže TVJ Prijedor pokrivamo zapadni dio RS. Obaveza prijedorskih vatrogasaca je da, na poziv Vatrogasnog servisa RS, djeluju u svim opštinama u kojima se pokaže potreba – rekao je Goran Stojaković, predsjednik Vatrogasnog saveza RS.

Demonstraciji pumpe prisustvovao je gradonačelnik Milenko Đaković, koji je poručio da se nastavlja opremanje TVJ Prijedor. On je podsjetio da, u narednom periodu, treba da počne rekonstrukcija Vatrogasnog doma.

Milenko Đaković
gradonačelnik Milenko Đaković

– Sadašnji sastav Jedinice garantuje spremnost u trenucima potrebe. Mi ćemo nastaviti sa rekontrukcijom Doma, kako bi TVJ imala što kvalitetniji smještaj i bila na raspolaganju u svakom trenutku – poručio je Đaković.

Z.J.

foto: Giga