Jedna mala crna mačka mogla je danas da plati životom svoje neiskustvo, budući da se, tokom noći, popela na najvišu i najtanju granu jednog drveta ispred Gradske čitaonice, u samom centru grada. Da se neće sama spustiti na čvrsto tlo, shvatio je stanar sa trećeg sprata obližnje zgrade, inače arheolog, Milenko Radivojac.

„Prvo mi je bilo interesantno da je fotografišem, jer ne viđam svakog dana mačku na toj visini. Onda sam je dozivao, ali je ona, osim blagog pomjeranja glave, ostala nezainteresovana da se odazove i da bilo kakav znak da je tu svojevoljno i da će sići. Onda sam izašao ispred zgrade gdje se okupilo puno prolaznika koji su konstatovali da mačka neće sama sići i da joj treba pomoći, jer će se smrznuti ili pasti sa visine od preko deset metara na beton“, ispričao je Radivojac za „Glas Srpske“.

Onda se neko sjetio da ljestve za takve namjene imaju samo vatrogasci koji su već iskusni u ovakvim akcijama. Tako je i bilo, na poziv građana stigli su ubrzo vatrogasci. Prvo da izvide situaciju i mogućnost i potrebu akcije spašavanja.

„ Ipak je ovdje u pitanju jedno živo biće i bilo bi svima koji su se okupili teško da mačka sa te visine padne na beton, a da nisu pomogli kad su već bili u prilici“, rekao je jedan od prisutnih vatrogasaca.

Onda je počela akcija. Vatrogasac se popeo ljestvama i posle kraćeg „ubjeđivanja“, mačka je završila u torbi. U dodiru sa tlom, brzo je otrčala svojim putem.

Spašavanje su pozdravili svi okupljeni prolaznici uz napomenu da smo, ako je suditi po ovakvoj akciji, već uveliko u Evropi.

PrethodniSutra zasjeda gradski parlament (video)
SlijedećiRepertoar kina “Kozara” od 7. do 13. novembra 2019. godine