2.8 C
Prijedor
Srijeda, 30 Novembra, 2022

VATROGASCI SPREMNI U SLUČAJU POPLAVA

Najnovije vijesti

Naglo topljenje snijega dovelo je do blagog porasta vodostaja rijeke Sane, koji je još uvijek daleko od kritične tačke. Ekipe Civilne zaštite svakodnevno su na terenu i prate stanje, jer meteorolozi od danas najavljuju porast temperature.

U slučaju poplava, spremni su i prijedorski vatrogasci. Prema riječima Nebojše Miljuša, starješine TVJ Prijedor, nakon 2014. godine radilo se na nabavci nove opreme i obuci pripadnika Vatrogasne jedinice u čijem sastavu je i Odjeljenje za spašavanje na vodi i pod vodom.

– Spremni smo da odgovorimo svim izazovima. Imamo dva nova motorna čamca sa tvrdim dnom, jedan je plastični, a drugi aluminijumski, kao i novu opremu za spašavanje na vodi i pod vodom. Od prošle godine raspolažemo sa novom pumpom. Riječ je o pumpi koja ima veoma velik protok, od 20.000 litara vode u minuti, a primarna namjena je ispumpavanje većih količina vode u slučajevima poput poplava 2014. godine.  – dodao je Miljuš. Pumpu koju proizvodi holandski „Hajtrans“, vrijednu 400.000 KM, kupio je Vatrogasni servis Republike Srpske. Prva je takve vrste u Bosni i Hercegovini.

U protekle tri godine rađeno je na obuci vatrogasaca-spasilaca, a u pitanju je obuka na brzim vodama, kroz koju je prošlo devet vatrogasaca.

 

 

M.Stegić