Pored već klasičnih intervencija, uglavnom na gašenju požara, prijedorski vatrogasci  na poziv sugrađana  uklanjaju i neželjene goste, poput zmija. Tri  takve intervencije zabilježene su u posljednjih nekoliko dana, od kojih i jedna sinoć  i to u samom centru grada. S obzirom da to i nije tako rijetko, vatrogasci u ove intervencije  ne idu grlom u jagodu. Nebojša Miljuš, komandir TVJ Prijedor kaže da su  za ove  namjene nabavili su i posebnu opremu .

-Imali smo tri  poziva za uklanjanje zmija iz objekta. Negdje je nađemo , negdje zmija i sama izađe  dok mi dođemo. U posljednjih  pet do šest godina to je postala česta pojava, tako da smo se čak i opremili . Nabavili smo posebnu opremu, hvataljku za zmije i vreću tako da smo i na taj način pokušali da zaštitimo naše sugrađane , jer svaka  interevencija je intervencija- kaže Miljuš.

 I prošle i pretprošle godine zmije su  uočene  u centru grada.  Nije poznato o kakvim zmijama je riječ, da li su u pitanju otrovnice ili one koje to nisu. Uglavnom, oni koji ih primjete ne raduju se susretu, a sve po Miljuševim riječima nakon lova završavaju u prirodi.

-Uglavnom ih pustimo u prirodu , u rijeku Sanu . Ne znamo o kojoj je vrsti riječ . Ova koja je sinoć bila je nekih manjih dimenzija, ali zmija je zmija i razumijemo  one koji se nje uplaše- kaže Miljuš.

U prošlom mjesecu vatrogasci su imali 19 intervencija. I to uglavnom manjih. Visoke temperature , manjak opreza i slično, prilika su za još jedan apel našim sugrađanima da budu pažljivi.

-Naravno apel našim sugrašania da budu oprezni , pogotovo kod loženja vatre i roštiljanja  u prirodi ,  što je sada malo češće. Zato  i apel  da vode računa o svemu, pogotovo vatri koju  ostavljaju iza sebe.- naglašava Miljuš.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor ima 40 zaposlenih od kojih su 38 vatrogasci.  Osam od njih su i ronioci i dio Tima za spasavanje na vodi i pod  vodom, dok 15 znaju upravljati  i čamcima . Prije mjesec dana vatrogasvi su dobili i novi, savremno opremljen čamac.

M.Z.